Артистични идеи за дома [ направи си сам ]

Няколко креативни идеи за обзавеждане на Вашия дом

Всеки мечтае за комфортен дом, но малцина успяват да го създадат. Кои са най-важните детайли в жилището-мечта?

Какъв интериор да изберем, за да превърнем жилището в дом?

Малко пари и много фантазия това се иска, за да превърнеш жилището в дом. И то уютен и спокоен, изпълнен с усмивки и най-различни вълшебства!

Магията на чистотата

Елементарното почистване, изхвърлянето на излишните украси и дреболии ще направи жилището доста по-привлекателно. Чистите стъкла, сияещата мебел и липсата на разхвърляни вещи превръщат и най-невзрачния интериор в топъл и радушен дом, в който сякаш и стените излъчват приятно спокойствие.

Еко материали

Това са не само естественото дърво, но и изделията от слама, глина и прочее натурални продукти. Естествените камъни и глинени тухли също могат да бъдат включени в списъка на екологичните материали.

Най-добре е да ограничите количеството на металните, стъклени, бетонови и разбира се, пластмасови детайли в интериора. Особено внимателни бъдете с изделията, в чийто състав има фенол и формалдехид.

Пластмасовите съдове заменете с плетени кошници, синтетичните материали – с натурален лен и памук. Така домът ви ще стане много по-слънчев и уютен! Приветстват се саморъчно изработените вещи и „антиките“ от бабината ракла, които символизират семейните традиции и дух. А ловните трофеи – рога, препарирани птици и пр., отдавна не са на мода!

Да бъде светлина!

И растенията, и хората имат нужда от светлина. Колкото по-светло е едно помещение, толкова по-просторно и комфортно изглежда. Затова комбинирайте различни и атрактивни осветителни тела кристални полилеи, лампиони с плетени абажури, хартиени фенери, свещници и лампи тип бра.

Действайте с мярка

Важно е да не прекалявате – твърде многото и сложни форми, ярки детайли, пъстри цветове и агресивни изображения могат да внесат дисхармония в дома и неговите обитатели. Избягвайте предмети, носещи отрицателна енергия например африкански маски, в чиято символика се съмнявате. Избирайте вещи, които са „по душа“ на цялата фамилия!

Идеи за боядисване на дома

Натурални цветове

Черно-белият, червен и лилав интериор са модерни, но докога? В действителност малко хора се чувстват комфортно сред тези цветове. Доста по-естествени и уютни изглеждат натуралните оттенъци, които свързваме с планината, морето и дори пустините.
Не случайно на мода в интериорния дизайн са естественото дърво и камък, както и сполучливите им имитации.

Идеи за обзавеждане на дома

Функционална мебел

Повечето мебели поевтиняха и почти всеки може да си позволи прилично обзавеждане. Но не превръщайте жилището в мебелен салон. Заложете на малко, но функционални вещи. И не прекалявайте с аксесоарите, оставете само най-необходимото или създаващо уют.

Арт идеи за украса и декорация на дома

Уютни възглавнички

Малките възглавнички са символ на топлината и жизнерадостта, навсякъде в спалнята и всекидневната, на кухненския ъгъл. Те могат да бъдат едноцветни или пъстри, с апликации или бродерии. Единственото условие е да бъдат мекички и приятни на допир.

Декоративни камъни

Днес камъните са модерни не само в източните интериори японски, китайски и т.н. С полираните, разноцветни камъчета може да: напълните вази и стъклени съдове, създадете мини градинка, изработите пано и още толкова много неща! Камъните са символ на мъдростта, затова е време да им отдадете заслуженото.

И накрая, още една мъничка тайна: За още по-красив интериор използвайте двойка аксесоари. Две фотографии в еднакви рамки, две вази, два свещника или две възглавнички създават хармония и спокойствие. И са символ на любовта!

Ода за творчеството

Саморъчно изработените вещи изпълват дома с индивидуалност и творческа атмосфера. Бродерия и декупаж, стъклопис, пачуърк и икебана всяко хоби има достойно място в интериора.

Картини и снимки

Те са живецът, закачката и чарът на всеки дом. Дори обикновената фотография в оригинална кожена рамка или малка картина внасят толкова настроение! Важно е да ги подберете в тон с цветовете и стила на помещението.

Стайни растения

Зелените насаждения са най-красивата украса, особено, ако притежават и лечебни свойства. Така например босилекът, кардамонът, офиопогонът и спатифилумът са с доказан антибактериален ефект. Здравецът и лавандулата повлияват благоприятно върху нервната система и кръвообращението. Хлорофитумът неутрализира миризмите и пречиства въздуха, а алоето се използва за лечение на различни рани и възпаления.

Живите растения са безценна частица от природата и със сигурност няма по-красива украса. А някои видове имат и лечебни свойства. Например хибискусът и хлорофитумът лекуват невроза, а миртата зарежда с позитивна енергия.