
Златистата и ароматна баничка със сирене е перлата на българската кухня, но и в Гърция е на особена почит. Разликата е в технологията на приготвяне, и по-специално в плънката, в която „комшиите“ добавят гъст, снежнобял млечен сос, подправен с пикантния вкус на индийско орехче. Тази баница се нарича тиропита и е сред любимите изкушения на запленените от местната кухня туристи. Още една малка тайна е, че редом със сиренето се слага и кашкавал, който обвива корите в разтапяща прегръдка. Така съставките са повече и по-богати, а това неизменно се отразява върху качествата на тестената закуска. Нарязана на ромбове или триъгълници и поднесена с кисело мляко, гръцката тиропита е гореща и неустоима като всичко, което се ражда на Балканите!
Необходими продукти:
- 1 пакет точени кори
- 100 г масло
- За плънката:
- 300 г сирене
- 300 г кашкавал
- 4 яйца
За млечния сос:
- 30 г масло
- 1 с.л. брашно
- 2 ч.ч. прясно мляко
- щипка индийско орехче
- щипка сол
Начин на приготвяне:
В тавичка се разстилат половината от корите, като през два листа се мажат с разтопено масло. Брашното се запържва в маслото и се налива прясното мляко. Оставя се да къкри 2-3 минути. След това се излива в разбитите яйца, подправя се с индийско орехче, посолява се. Сместа се налива в купа с натрошеното сирене и настърган кашкавал. Така получената плънка се разпределя върху корите в тавата. Отгоре се подреждат и останалите кори по същия начин – намазани с масло през два листа. Върху последната кора се маже масло и се правят няколко няколко разреза. Пече се в предварително загрята на 180 С фурна.
Виж още: 4 Рецепти за баница [ мързелива, млечна, розички и с газирана вода ]
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.