сарми с кисело зеле

Сарми с кисело зеле

Как да направя сарми с кисело зеле?

Ето как:

Бъдни вечер е толкова близо и усещането за чудеса сякаш витае във въздуха. През годината опитваме какви ли не ястия, но като че ли няма по-вкусна и дългоочаквана трапеза от тази в навечерието на Коледа. Традиционните блюда са много и всяко от тях си има чар, но сармите с кисело зеле са едно от най-любимите. Понякога една малка съставка може да обогати по невероятен начин вкуса на яденето. В този случай това са стафидите, които в комбинация с ориза, лука и подправките създават апетитна плънка. Киселото зеле не се нуждае от представяне – с неповторимия си вкус е в основата на най-знаменитите „зимни” гозби в националната кухня. Ето защо (не)обикновените сарми заслужено намират място на семейната софра!

Необходими продукти:

  • 1 кисела зелка
  • 2 глави лук
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 200 г ориз
  • 150 г стафиди
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер

Начин на приготвяне:

Разрязват се листата на зелката. Ситно нарязаният лук се запържва в олиото, прибавя се измитият ориз и се задушава с малко вода. Слагат се подправките и се сваля от огъня. Прибавят се стафидите и всичко се разбърква добре. Зелевите листа се пълнят със сместа, увиват се добре и се нареждат в тенджера, чието дъно е покрит с други листа. Заливат се с вода, притискат се с чиния и се варят 30-40 минути на слаб огън.