супа Клаудия

Чешка супа „Кулайда“

Как да си направим чешката супа „Кулайда“

Чешката супа Кулайда с картофки и заквасена сметана няма равна на себе си.

Чешката кухня не е лъжица за всяка уста, защото е малко странна и доста тежка. Потомците на Ян Хус честичко „гарнират“ месото със сладко и плодове и ядат краставиците със захар. Но всяко правило си има изключения и точно това е световноизвестната, божествено вкусна и апетитна супа Кулайда. Приготвена за нула време с картофки, сметана и разбито яйце, тя има нужда само от дафинов лист, бахар и лимонов сок за подчертаване на пикантния вкус. А поръсена с пресен копър или магданоз, направо няма цена! Може да добавите и сушени или пресни гъбки, просто за да разнообразите традиционната рецепта. Ще се получи оригинална, апетитно ухаеща и сгряваща супичка за душата!

 

Необходими продукти:
4-5 картофа
1 заквасена сметана
1 яйце
1 дафинов лист
няколко зърна бахар
1 с.л. брашно
лимонов сок
сол

Начин на приготвяне:
Обелените и измити картофи се нарязват на кубчета. Заливат се със студена вода, добавят се дафиновия лист, бахара и малко сол и се варят до омекване. В отделен съд се смесват сметаната, брашното и 4-5 лъжици от горещата супа, след което сместа се излива в ястието при непрекъснато бъркане. Накрая се овкусява със сол и лимонов сок и се добавя яйцето, като целта е да се пресече. Сервира се с копър или магданоз.