Кадаиф „Сълзите на Босфора“

Турски кадаиф

Сладкият и сочен кадаиф по турска рецепта отдавна се е превърнал в кулинарна легенда.

Този бърз, лесен и вкусен сладкиш може да ви донесе истинско удоволствие заедно с усещането за екзотика, приказен Ориент и мечта по нещо забравено. А приликата му с името на нашумелия филм е само на повърхността, защото филмите често потъват в забрава, но някои рецепти надживяват времената и за радост на истинските любители продължават триумфално да присъстват на трапезата не само в родината им. За Аладин знае целият свят, а пък за кадаифа все още се носят кулинарни легенди. Със сигурност той често си е похапвал от него и благосклонно е позволил рецептата да стигне и до наши дни.

Необходими продукти:
500 г кадаиф
1 ч.ч. орехови ядки
пакетче масло
1 л прясно мляко
почти килограм захар, а ако ви се струва твърде много, намалете от количеството
няколко ванилии

Начин на приготвяне:

Половината кадаиф се подрежда в намазана с масло тавичка и се ръси със счуканите орехи. Отгоре се слага останалият кадаиф и се покрива с парченца масло. Пече се на слаба фурна до порозовяване. Млякото се сварява със захарта, добавя се ванилията и се изсипва върху изпечения кадаиф. Тавата се захлупва, а на другия ден кадаифът се обръща в подходящ съд. Поднася се нарязан на ромбове.