Актуални трендове в интериорния дизайн на дневната

Настоящите актуални тенденции в обзавеждането на „семейната” стая в къщата включват палитра от цветове, разнообразие от форми и хармонизиране на пространствата.

Заложете на огнения цвят. Червеното е актуално, като можете да избирате от палитра. Естествено не само стените се радват на топлината на червения цвят; можете да го съчетаете с аксесоарите: лампа, пердета, декоративни възглавници, рамки, вази, кутии с различни цели. За да балансирате твърде яркия цвят съчетайте го с бели, черни или сиви мебели – диван, кресло, холна маса, секция и други.

Друга много нашумяла тенденция е отварянето на пространството. Можете да поберете много мебели в своята дневна и все пак пространството да не изглежда претрупано. Комбинирайте сет за хранене – трапезна маса, столове, диван и малка кръгла холна маса в стил градинска масичка за кафе. Можете да „отворите” допълнително пространството като избиете някоя от стените и я превърнете в стена от френски прозорци, това предпазва от усещането за претрупаност и теснота на пространството.

Белият цвят винаги е актуален, затова интериорните дизайнери съветват да го съчетаете с…бяло. Тази изцяло изчистена визия на стаята ще ви изпълни с усещане за мир и покой. Идеята е всички мебели, аксесоари, както и стените и дори дограмата да са в един цвят.

Друга неостаряваща класика е изграждане на кътче за четене в дневната. Можете да съчетаете закачливи зелени нюанси на мебелите – кресло или люлеещ се стол както и малка декоративна поставка или масичка, като аксесоар използвайте голяма лампа за четене. За акцент поставете кътчето в ъгъла до прозорците и декорирайте с квадратен килим в бял или друг неутрален тон.

Много актуална мебел през тази година е ниската квадратна холна маса и декоративни елементи, но с изчистени, леко загатнати форми.

Аксесоарите със сребърен акцент са също препоръчани от топ аранжорите. Можете да обсипете вашата камина с блясък като аранжирате няколко сребърни рамки със любими снимки, сребристи вази с цветя или закачите сребристо огледало над камината. Сребристото е актуален цвят и за тапицерията на дивана и креслата, както и за декоративните възглавнички.