Защо луксозните имоти в София са добра инвестиция

В България инвестиционната култура на хората не е особено разнообразна. Хората (и то по-младите поколения) тепърва започват да разглеждат и откриват различните инвестиционни инструменти, като първите им стъпки са плахи и за по-малки суми. И никой не може да ги вини – исторически и не чак толкова назад във времето в България видяхме хиперинфлация и стопяване на спестяванията на много хора и фалит на банка, което също беше сметка платена от данъкоплатците. Недвижимите имоти у нас винаги са били приятен пристан за спестяванията на българите и до момента тези вложения са изглеждали оправдание, предвид нарастващите цени на жилищата у нас и вече веднъж “спукването” на този балон през 2008-ма година.

Повечето обикновени хора очакват, че ще попаднат на добра сделка, ще изтеглят кредит и ще успеят да се сдобият с имот, който да им носи доходност, било то чрез продажба или чрез наем. Подобен план е добър, но има една съществена условност в него – времето за одобрение на кредита и това дали продавачът ще е склонен да изчака толкова време, за да затвори сделката. Ако говорим за инвеститор, който прави нов жилищен комплекс в София – да, защо не? Но ако говорим за жилище от физическо лице, което трябва спешно да го продаде поради някаква причина, то надеждите се изпаряват.

И други въпроси стоят на дневен ред – при високите цени на имотите в София дали една такава инвестиция ще бъде оправдана? Отговорът тук често е положителен, но зависи много от самия имот. На пазара, обаче има една категория имоти, които винаги са добра идея за инвестиция. Да, правилно отгатнахте – става дума за луксозните имоти.

Пазарният сегмент, в който те попадат има по-малко, но постоянно търсене и хората, които се оглеждат за такъв тип жилища са предпочитани клиенти на всеки един продавач на недвижим имот. Луксозни апартаменти или къщи под наем в София? Кое от двете би била по-добра инвестиция? Разбира се, правилният отговор тук е “зависи”. И двете биха били оправдано вложение на вашите средства ако имате ясна цел и никакви излишни илюзии за това как да ги предлагате. Дали искате луксозен имот, който да отдавате под наем или такъв, който да купите и с годините неговата стойност да нараства? Може би и двете?

Добрата новина е, че живеем във време, в което може да намерите отговори на голяма част от въпросите си онлайн, но ние все пак препоръчваме да се допитате до специалист по темата – брокер, който има опит в предлагането на луксозни имоти за целта, която вие искате.