Как да подредим масата за специална вечеря

Що се отнася до забавлението, малко неща впечатляват така, както официалната маса за вечеря – особено когато е правилно подредена. По-важното е, че отделянето на време за приготвяне на официална трапеза показва на гостите ви колко ви е грижа за тях, напомнят от https://www.foodpanda.bg/.

Но между това да знаете какви прибори къде трябва да стоят, кога определени чинии трябва да бъдат махнати или добавени към масата и колко чаши трябва да има на всяко място, правилният официален етикет за сервиране на маса може да бъде малко сложен. Това е, което обикновено възпира хората да научат правилата на първо място.

Въпреки че подготвянето на официална трапеза за вечеря може да изглежда сложно, всъщност не е толкова трудно, след като сте се въоръжили с правилните съвети. Дори да нямате вечеря или специален повод, който да изисква такова подреждане, научаването на това е умение, което всяка домакиня трябва да знае.

Ето някои основни и полезни съвети за подреждане на маса за специална вечеря.

Логика и пак логика

След като осъзнаете, че сервирането на маса се основава на логика, нещата стават по-малко смущаващи. Например, вие започвате да ядете храна, когато използвате приборите отляво и отдясно отвън и след това си проправяте път към чинията, докато храненето продължава.

Вилиците се поставят отляво на чинията, ножовете и лъжиците отдясно. Съдовете са поставени отгоре и вдясно от чинията за вечеря; чиниите с хляб и масло седят над разклоненията, вляво от мястото.

Когато се очакват повече от четирима гости, не подготвите местата за сядане предварително.

И въпреки че може да изглежда протоколно, по-добре е да не се поставя салфетка под вилиците.

Също така, не забравяйте да мислите предварително, когато поставяте масата – ако ще има тостове, трябва да се добавят чаши за шампанско и те да се поставят най-вдясно, за да може гостите лесно да вдигнат чашите си.

Приготвяне на масата за супа

Супата се сервира в загрята чиния за супа, върху масата за вечеря и се яде с лъжицата за супа, която е поставена от дясната страна. Когато всеки гост приключи и сложи лъжицата си, купичката в горния десен ъгъл на чинията и лъжицата трябва да бъдат премахнати. Остават чинията за хляб и масло и ножът за масло.

 

Когато супата се сервира с чиния, мястото за почивка на лъжицата е в купата. Крайната позиция е в горната част на чинията, зад купата, между 11 и 2 (мислете циферблата на часовника). Когато няма чиния, позициите за почивка и приключване са еднакви в купата. След като приборът е докоснал храната, той никога вече не трябва да докосва покривката.

Също така имайте предвид, че ако салатата се сервира след основното ястие, вилицата за салата се поставя вдясно от вечерята. Ако салатата се сервира първа, тогава вилиците ще бъдат подредени (отляво надясно)“ вилица за салата, вилица за риба, вилица за вечеря.

Подреждане на масата за риба

Пристига средно голяма чиния, носеща риба? Използвайте късата, широка вилица от външната лява страна и рибния нож от външната дясна. Когато приключат с това ядене, гостите трябва да поставят своите прибори диагонално през чинията – дръжки в 4:20 и острие на ножа с лице към тях.

Подреждане на масата за основна вечеря

Голямата чиния за вечеря може да бъде внесена или с порция храна, или празна, ако трябва да се сервира храна директно на масата. И в двата случая чинията трябва да бъде предварително загрята, освен ако основното ястие не се сервира студено. Яжте с вилицата и ножа за вечеря.

Приготвяне на масата за салата

Салатата се сервира върху средно голяма чиния и се яде с останалата вилица, която има по-широк краен зъб от другите вилици и може да се използва за рязане. След това хранене чинията за хляб и масло, ножът за масло и двете чаши за вино трябва да бъдат премахнати, заедно с чинията за салата и вилицата, оставяйки масата свободна за десерта.

Приготвяне на масата за десерт

Пристига малка десертна чиния. Използвайте вилицата за торта и десертната лъжица, които са поставени в горната част на масата преди началото на храненето (имайте предвид, че зъбците на вилицата са поставени обърнати надясно, а купата на лъжицата е обърната наляво). Водната чаша е единственият съд, който все още е на масата по това време.

Е, вече сте готови да посрещнете гостите си като крале и кралици!