Как да почистваме бижутата ?

Бижутата или накитите  като колиета, гривни, обеци или пръстени са почти задължителен атрибут, който придава стил. Въпреки, че всички ги харесват, те най-вече се използват от жените, за които са нещо като хоби. Всеки любител на бижутата е стигал до момента, в който бижутата му изгубват своя блясък. След като са били носени известно време ,бижутата потъмняват и губят чара си. Това се случва заради прах, мръсотия или козметични материали, като лосиони. Бижутерите най-често съветват бижутата да се чистят през няколко дена. Едно добро почистване може да превърне тъмното бижу в привличащо погледа такова.

Почистване на бижутата

Преди да бъдат почистени, бижутата със скъпоценни камъни трябва да бъдат нагласени правилно. Уверете се, че всички клипси, куки и механизми са освободени достатъчно, за да се почистят добре.

Сребърни бижута

Сребърни бижута като обеци или пръстени могат да се почистват с мек памук или кърпа;

  • можете да използвате специални кърпи за сребърни бижута. Те имат съставки ,които предпазват от потъмняване.
  • за извивки и вдлъбнатини използвайте мека четка за зъби
  •  смес от малко течен сапун, перилен препарат и топла вода може да даде отличен резултат
  • содата за готвене е добра алтернатива на специалните препарати за сребро
  • накрая подсушете бижуто със суха мека кърпа и оставете да изсъхне.

Специалните препарати за сребро може да повредят камъните по бижутата, затова избягвайте да ги чистите по този начин.

Злато

Златните бижута накиснете за 10 – 15 минути в топла вода с малко течен сапун. След това можете да изчеткате бижуто с четка за зъби. Изплакнете с хладка вода и оставете да изсъхне. Добавянето на няколко капки амоняк помага за намаляването на потъмняването. В по-тежки случаи използвайте алкохол. Бижитерите използват ултразвуково почистване за сплави като бялото злато например.

Диаманти

Всяка дама мечтае да притежава диамантени бижута. И те като другите видове бижута потъмняват с времето.  Тук отново можем да използваме топла вода, течен сапун и малко амоняк. С клечка за зъби може да изчистим малките процепи и фугите. Накрая се подсушават с чиста мека кърпа или с кухненска хартия.

Перли

Тях почиствайте с кърпа, натопена в топла вода и сапун. Не киснете бижута с перли  във водата, тъй като това може да ги повреди.

Не използвайте  абразивни вещества при чистенето на бижута, защото има опасност да ги повредят.

Ако търсите качествени бижута от сребро mysilver.bg е Вашият сайт!