Слънчевите изгаряния – как да се предпазим от тях и какво да предприемем

Слънчево изгаряне – съвети как да се предпазим

В разгара на горещите летни дни опасността слънчево изгаряне се увеличава.. Според разпространен наскоро доклад, средно всяка година кожата на 300 хиляди души изгаря болезнено. Важно е да отбележим, че вредата от слънчевите лъчи се натрупва и колкото повече прекарвате на слънце, толкова повече се увеличава рискът от кожни заболявания. Какво трябва да правим, за да се предпазим от вредните лъчи на слънцето, а ако вече сме изгорели, как да си помогнем:

Избягвайте престоя под силните слънчеви лъчи между 10 и 14-15 часа следобед, тъй като през това време на деня сънчевата радиация е най-силна. Винаги, когато сте на плаж, носете със себе си слънцепредпазни средства като шапка, слънчеви очила с UV защита, кърпа, слънцезащитен крем с висок фактор и плажен чадър.

Нанасяйте крема през няколко часа, защото след къпане една част от него се отмива и опасността от изгаряне нараства. Както на морето, така и в планината опасността от слънчеви изгаряния съществува в почти еднаква степен. С повишаване на надморската височина слънцето става все по-агресивно и употребата на слънцезащитни кремове е задължителна.

На всеки 300 метра поглъщането на UV лъчите от кожата нараства с 4%. Съществува една заблуда у много хора, че стоенето на сянка предпазва от вредното въздействие на UV лъчите. Сянката може да ви предпази от директните слънчеви лъчи, но не и от отразените от земята.

Снегът например отразява до 80 % от UV лъчите, пясъка около 25 –30 %, водата до 90 %. Типа на кожата трябва да бъде в основата на избора ви на слънцезащитна козметика.

Колкото е по-светла вашата кожа, толкова по-висока трябва да бъде цифрата на слънцезащитния фактор. Жените със снежнобяла кожа трябва да изпозват крем с минимум 15 фактор, а тези с матова кожа слънцезащитен крем с фактор 4-6. Първите симптоми на изгарянията са зачервяване на засегантите участъци, парене, и сърбеж.

Температурата на тялото се повишава, като в някой случай се образува лек отток. След няколко дни настъпва потъмняване на кожата и олющване. За да облекчим неприятните промени на кожата при изгаряне, е необходимо да използваме обезболяващи и възстановяващи кремове за кожа. Едно от най-разпространените и използвани народни средства за облекчаване на болката при изгаряне е мазане на засегнатите участъци с кисело мляко. Ефикасно средство е и налагане на тялото със свежи листа от Невен, а също и лапи с настъргани картофи.