Кой е Alexander McQueen?

Известнят дизайнер на обувки Александър МакКуин

В света на модата, а и не само, винаги е имало лица, които като падащи звезди преминават през живота ни и оставят ярки следи. Такъв човек беше и Александър МакКуин – най-гениалният млад дизайнер на обувки за изминалото десетилетие.

Роден 1969 година, умира в началото на тези година – 10 февруари 2010, като се твърди от свръх доза наркотик. Факт е, обаче, че неговите произведения бяха и все още са посмъртно, най-шокиращите, но и най-носените и желаните.

В началото, преди да създаде своята линия обувки, той работи като дизайнер на шапки за Живанши. Това се случва пет години, преди да основе своята марка. Негови обувки са носили и все още носят такива ексцентрични звезди като Дейвид Бауи, Бьорк, Лейди Гага, Ayumi Hamasaki и Келис. Благодарение на това, получава титлата Най-добър дизайнер за вечни времена.

Той е най-малкото от шестте деца на шотландците Роналд и Джойс МакКуин, които работят като таксиметров шофьор и социален работник. Израства по различни консулства и други места, на които работи майка му. В началото започва да шие дрехи за трите си по-големи сестри и точно тогава се запалва до дизайна.

На 16 години напуска училище и започва да шие дрехи за театрални постановки. Първо работи за Савил Роу, след това за Anderson & Sheppard, след това идва времето на Gieves & Hawkes, преди да се присъедини към театралната школа и направа на театрални костюми за най-големите театрални артисти от Angels and Bermans. Всички тези имена в шиваческото изкуство му помагат да развие своя усет и да оформи облика на бъдещата си марка.

По-късно отваря свой бутик, от който се обличат най-големите звезди. Неговият гений не оставя и друга част от модата недокосната – обувките. Неговите обувки са в стила на дрехите му – екстравагантни и шокиращи. Но незнайно защо все пак носени от всяка една звезда през даден период от кариерата си.

Безспорно Александър МакКуин е оставил една голяма следа в света на модата и светът няма да го забрави скоро.

Автор на статията: https://www.e-obuvki.com/