Ползите от Алое Вера

Защо да изберем Алое Вера?

Алое Вера e тропическо растение, характерно за региона на Северна Африка. Преди четири столетия започва неговото култивиране в Южна Европа, а днес то се отглежда се в различни части на света, основно ферми в Китай, Индия, Австралия и Парагвай.

Алоето, което днес се използва масово за лечебни и козметични средства, е от вида Aloe Barbadensis Miller и притежава повече от 200 различни химични съставки. Изявените му лечебни свойства са познати на човечеството повече от 4000 години.

Растението е вечнозелено и достига до метър и половина височина. Листата му са дълги, заострени, наподобяващи тези на кактусите, въпрки че принадлежи към семейството на лилиите. Именно те са най-ценната част, която провокира масовото му отглеждане. Сокът, който отделят листата, се обработва (най-често чрез специални методи на сушене и сгътяване), за да се получи познатият ни екстракт със стъкловидна, леко желирана маса.

Използването му с медицинска цел е засвидетелствано в Новия Завет още през Iв. от н.е. Още преди това обче растението е било познато на древните цивилизации в Египет и Гърция, а също така и в Далечни Изток. Народите от тези георграфски ширини са прилагали сока от алое за лекуване на различни рани и възпаления, а жените са го превръщали в безценно средство за своето разкрасяване.

Днес сокът от алое е високо ценен поради възможността му да ускорява регенерирането на тъкани и образуването на нови клетки. Растението се отличава с естествени антибиотични, антимикотични и антисептични свойства, спомага укрепването на имунната система, успокоява и подпомага финкцията на стомашно-чревния тракт, а също така способства улесненото изхвърляне на токсините от организма.

Алое Вера

В тази статия ще Ви представим основните качества и предимствата от използването на растението алое в ежедневната грижа за нашето здраве.

Екстрактът от алое съдържа над 75 познати съставки с комплексно действие. Той служи като естествен източник на важни за организма витамини, метали и микроелементи. Богат е на захариди, ензими, стероли, антрахинони и салицилова киселина.

  • Микроелементи и аминокиселини- съдействат за регулацията на водния баланс и преноса на кислород в тъканите. Идеално средство за поддържане на нивата на еластин в кожата, запазвайки я свежа и хидратирана. Консумацията на екстракт от алое притежава антидепресивни свойства и намалява дискомфорта при наличие на мускулни крампи.
  • Съдържа витамини А, C, E и витамини от група В. Алое вера е едно от малкото растения, които са естествен източник на В12, поради което е отлична добавка за любителите на вегетарианска храна. Всички тези елементи му помагат да се справи успешно с признаците на стареене, подпомага по-бързия растеж на косата, неутрализира проблемите с кожата и спомага бързото заздравяване на белези. Благодарение на високата концентрация витамин Е алоето неутрализира канцерогенните фактори в организма, подобрява функцията на сърдечно-съдовата, мускулната система, зрението и паметта.
  • Уникалният химичен състав на растението се доказва от наличието на 18 от общо 20-те аминокиселини, характерни за протеините, а също така сокът му осигурява 7 от 8-те аминокиселини, които човешкото тяло няма способност да произведе само.
    Приемът на алое вера под формата на гел, напитки или капсули подпомага по-бързото разграждане на въглехидратите и усвояването на липиди; съдейства успешно за неутрализиране на триглицеридите, виновни за натрупването на лошия холестерол и при диети за отслабване.
  • Антрихионините съдържащи се в извлечения сок от алое действат като природни антибиотици, имат обезболяващи и противовъзпалителни свойства.
    Приемът на продукти от алое вера има благоприятен ефект срещу алергични реакции; особено полезни са за страдащите от диабет, тъй като съдействат за неутрализирането на високите нива захар в кръвта.

Освен благотворното дейстивие на сока за пиене, алоето успешно се прилага и в козметиката като незаменима съставка в различни продукти.

За външно приложение алое вера се използва при кожни раздразнения, изгаряния, инфекции, екземи. Добавено към вече готов козметичен продукт придава омекотяващ и регенериращи ефект. Притежава лечебно действие при акнеична и успешно се бори с признаците на стареене, благодарение на хидратиращите му свойства.

Изключително подходящ за суха кожа, както и в маски и шампоани за къдрави и сухи коси.

Продукти от алое вера можете да откриете под различна форма в търговската мрежа: таблетки, капсули, плодови напитки. Разгледайте сайта ни и изберете най-добрия вариант за себе си и вашето семейство.