Баски сладък крем

 

Страната на баските навярно е най-загадъчната, привлекателна и красива територия в Испания – земен рай между океана и полите на Пиринеите. Любопитно е, че баският език има общи черти с българския, а местните карнавали наподобяват кукерски игри.
Но не с това са прочути баските, а с невероятната си кухня, която напоследък е все по-модерна в цял свят. Тя е доста простичка и включва предимно прясна риба, чудесно месо и „домашни“ зеленчуци. Десертите пък са истински сладки вълшебства от сметана и всевъзможни аромати.

Точно такова неустоимо изкушение представлява сладкият крем на име natillas. Заслужава си да усвоите рецептата, защото е десерт със световноизвестна слава. Естествено, че има своите тънкости и далеч не е елементарен за приготвяне, но пък както казват баските – вкусът на едно ястие зависи от това с колко любов ще го направиш!

Необходими продукти:

  • 1 л. сметана
  • 2 пръчици канела
  • 6 яйца
  • почти пълна чаша захар
  • 1 с.л. ванилия
  • канела на прах

Начин на приготвяне:

Сметаната и канелените пръчици се смесват в тенджера и се оставят да заврат на умерен огън. Котлонът се намалява и сместа се вари десетина минути, докато сметаната поеме аромата на канелата. Оставя се да се охлади. Яйцата, захарта и ванилията се разбиват, прибавя се сметановата смес и се всичко се доразбива добре. Загряват се 4-5 см. вода в тенджера и купата със сместа се закрепва отгоре. Кремът се вари около 30 минути при непрекъснато бъркане, ако е необходимо се добавя още вода в тенджерата. След като изстине, кремът се прецежда през фина цедка в стъклен или керамичен съд с капак и се оставя в хладилника за най-малко 4 часа. Преди сервиране се разбърква и се поръсва с канела на прах.