хемороиди при жена

Етапи и лечение на хемороиди

Имате ли неприятни усещания по време на дефекация, кръв или образувания около ректума? Най-вероятно става въпрос за едно много често срещано заболяване, за което малко хора искат да споделят- хемороиди.

Не се надявайте, че това неприятно усещане ще отмине без подходящо лечение на хемороиди. Необходимо е да потърсите добра клиника с опитни висококвалифицирани проктолози, които да ви прегледат. Днес се използват нови и минимално инвазивни терапии без болка и усложнения. Не се стеснявайте, а при първите притеснения за хемороиди потърсете компетентно мнение на специалист, защото в противен случай рискувате заболяването да прогресира и да влоши значително качеството на живот.

Хемороиди и лечение – какво е това?

Хемороидални плексуси, които са спонгиозни съдови структури, са разположени вътре и извън ануса. Под влияние на различни фактори от тези плексуси могат да се образуват вътрешни и външни хемороидални възли. Заболяването е разделено на два вида:

 • външен вид;
 • вътрешен.

Развитието им се улеснява от фактори, които водят до прекомерно кръвоснабдяване на тазовите органи и нарушават изтичането на кръв от тази област:

 • слаба физическа активност;
 • прекомерна консумация на пикантна храна, алкохол;
 • вдигане на тежести;
 • запек.

Допълнителна роля може да играе вродена слабост на съединителната тъкан, разширени вени на долните крайници или херния. В този случай болестта може да се появи както при хора на възраст, така и при млад мъж на 18 години или тийнейджър.

Ефективни методи за комплексно лечение на хемороиди

Днес проктолозите имат широк спектър от техники, които позволяват най-ефективно лечение на хемороиди. Нехирургичен метод (минимално инвазивен) или хирургичен – за всеки конкретен случай се определя от проктолога след консултация, диагностика на пациента и определяне на стадия на заболяването.

В медицинския център методът на превенция, минимално инвазивно лечение на хемороиди зависи от стадия на заболяването. На първите етапи на заболяването се използват консервативни методи:

 

 • флеботропни лекарства;
 • свещи;
 • мехлем.

Въпреки това минимално инвазивните процедури, например инфрачервената фотокоагулация или радиовълновият метод, ще бъдат по-ефективни в този случай.

Във втория стадий на заболяването се провежда и най-ефикасното лечение на хемороиди без операция, като се използват минимално инвазивни процедури, най-популярната от които е лигирането на латекс. Това се случва по следния начин: основите на възлите се изтеглят от специален латексен пръстен, в резултат на което възелът скоро умира. Използването на латекс лигиране е популярен начин и ви позволява да ги лекувате без операция. С негова помощ се провежда и цялостно минимално инвазивно лечение на хронични хемороиди без болка.

На третия етап отстраняването на възли без операция се извършва с помощта на комплекс от минимално инвазивни процедури. Трябва обаче да се помни, че на този етап понякога вече е необходимо да се използват хирургични методи за борба с болестта.

Лечението на остри хемороиди (в четвъртия етап) се осъществява чрез хирургическа интервенция. Така че основното – не отлагайте с посещение при проктолог! Напредналите стадии на заболяването не се лекуват с консервативни методи и изискват намеса на хирург. В повечето случаи острият ректален хемороид е обостряне на хроничния процес, но понякога се превръща в началото на заболяването при напълно здрави хора преди това.

Техники за лечение имат неоспорими предимства:

 • няма болка;
 • без операция;
 • без увреждане;
 • без тежък период на възстановяване.

В диагностиката, в профилактиката, както и в медицината като цяло, сложността е важна. Затова цялостният преглед при проктолог е най-доброто решение. Тя включва не само преглед на пациента, но и такава диагностична процедура като видеосигмоидоскопия.