Френски сладкиш Клафути
От шепа плодове и сметана всяка французойка може да сътвори чудо-сладкиш. Нарича се Clafouti и въпреки, че в него няма бакпулвер, става невероятно пухкав и въздушен. Един от най-сочните варианти е с компот от праскови, но може да използвате ягоди, малини, череши или дори смокини – каквото обичате. Ако не си падате по сметаната, просто я заменете с прясно мляко, а вместо ванилия използвайте каквато поискате сладкарска есенция. За още по-голям ефект сервирайте с ванилен, шоколадов или плодов сладолед, а защо не и пудра захар. Тъмно златистият сладкиш със сигурност ще задоволи и най-капризният вкус, защото се слави с френска изтънченост!
Необходими продукти:
- 1 консерва от праскови (6 бр.)
- 200 г течна сметана
- 3 яйца
- 100 г захар
- 2 ванилии
- 2 с.л. брашно
- щипка сол
- масло за намазване на тавичката
Начин на приготвяне:
Яйцата, захарта, ванилията, брашното, сметаната и солта се разбъркват до пяна. Изцедените праскови се нареждат с гладката повърхност върху намазаната с масло тавичка, след което се налива приготвената смес. Пече се на предварително загрята на 180 градуса фурна.