Азиатското чудо Годжи бери

Годжи бери

Повече от два века известният в Далечния Изток плод годжи бери се използва като средство за лечение на различни болести и детоксикация на целия организъм. Наричано още „вълче грозде“, лиций или мерджан, растението с високоценените червени плодове се отличава със способността да изгражда защитни свойства за организма, подобрява дейността на бъбреците и черния дроб.  Предполага се, че наименованието му идва от персийската дума „gojeh“ или китайската „gouqizi“, което се превежда като „дребни плодчета“. Познатото ни днес наименование „годжи бери“ се използва от началото на този век.

Според съвременни проучания, веществата, съдържащи се в него, го превръщат в най-мощния антиоксидант, който познаваме днес. Плодовете годжи бери имат положителен ефект при подобряване на кръвообращението, засилва имунната система, помага на зрението и е чудесна храна, за тези който искат да отслабнат.

Лицият се отличава със сладък вкус. Поради деликатната структура плодовете позволяват единствено ръчното им събиране. Най- ценните вещества се усвояват при консумацията на пресни годжи бери плодове, но краткият срок на годност налага тяхното изсушаване чрез специални средства.  Изсушените плодове могат да се консумират като запарка за чай, да се приготви тинктура от тях или да бъдат прибавени към кисело мляко, салати, десерти или различен вид пресовани ядки и мюсли.

Хранителните качества включват: витамини от група В, витамин А, антиоксиданти, полизахариди, аминокиселини, магнезий, мед, фосфор, йод, калий, калций, цинк, селен и никакъв холестерол.

Основни преимущества при консумацията на Годжи бери:

  • поддържа младия вид на кожата;
  • действа превантивно срещу сърдечносъдови заболявания;
  • благоприятства състоянието при чернодробни и бъбречни проблеми;
  • укрепва имунната система;
  • подобрява метаболизма и зрението;
  • пречиства организма от токсини;
  • намалява целулита;

   Как да отслабнете с годжи бери?

Консумацията на този плод не може да направи чудеса, ако диетата Ви не е балансирана. Но само 10-20 гр. на ден от годжи бери плодовете ще намалят усещането Ви за глад. Здравословните му фибри са чудесно допълнение към режим с достатъчно физически упражнения. Можете да добавите плодовете към здравословните си шейкове или да си направите чай от сушените плодове.

Някои особености

Препоръчителният прием на годжи бери е не повече от 20гр на ден. Въпреки впечатляващите качества на тези плодчета, съдържащи повече витамин С от портокалите и повече желязо от месото, те не са подходящи за деца под 5 годишна възраст. Трябва да внимавате и ако страдате от свръхчувствителност към растения от семейство „Картофови“ (картофи, домати, чушки), а също така и при стомашни неразположения.

Независимо обаче дали искате по-лесно да отслабнете, да намерите начин за неутрализиране на вредните радикали, причинени от стреса или да засилите имунитета си, годжи бери е суперхраната, която ще ви помогне да се справите с всичко това.