бебе и играчки

6 важни играчки в детския свят

Помните ли вашите играчки от детството? Кои бяха най-любимите ви?

Детският свят е пълен с изненади, а детството е време, в което сме най-щастливи, защото всичко е възможно благодарение на играчките. И макар да съществуват различни видове от тях, има 6 задължителни за развитието на детето и за усъвършенстването му като личност.

6 типа играчки, които всяко дете трябва да има у дома

Може би сред тези предложения ще откриете част и от вашите любими играчки.

Книжки за четене

Книжките са най-добрият приятел на всяко дете. Учете ги от малки да ги обичат. Четете им преди лягане, давайте им пример, а когато започнат да четат сами – купувайте им подходящи книги, за да не губят интерес към четенето. Защото то отключва вратите към нови светове, стимулира въображението, развива езика и общуването и помага да бъдем по-добри хора.

Кукла и/или плюшена играчка (за момченца – количка и/или камионче)

През игрите с кукли децата се учат на адаптация в обществото. Същото е и при момченцата, които играят с колички, камиончета и други. С помощта на този тип играчки се тренират и различни навици: хранене, къпане, ходене до тоалетна и други.

Конструктор (Лего)

За развиване на триизмерното мислене, фантазията, логиката, фината моторика помагат игрите с конструктор. Най-желаният и интересен вид конструктор, устоял на времето, безспорно е Лего. С него вашето дете ще прекара безброй часове в забавни игри, развивайки различни умения.

Детски конструктор за момче Star Wars

Целта на подобни играчки (за деца над 8 години) е да им създаде усещане за пространство, време и движение. С помощта на дистанционното те разбират, че могат да контролират количката и да ѝ въздействат, за да направи дадено движение. Това от своя страна ги учи на отговорност към собствените си действия.

Играчки за занимания и игри навън

Голяма част от детството на вашето дете ще бъде прекарана в игри навън. И това е чудесно, защото така то се социализира, движи се, диша чист въздух и опознава света. За игрите навън са му нужни подходящи играчки. Най-често това са: топка, федербал, различни видове лопатки, формички за пясък и други.

Креативни пособия: бои, моливи, пастели, блокчета и др.

Абстрактното мислене и въображението няма как да бъдат развити без помощници като цветни моливи, пастели, блокчета за рисуване и други.

Най-важната задача на родителя, свързана с игрите, е да научи детето си, че играта развива неговия интелект. Нужни са подходящите играчки, които ще насочат детската енергия и креативност в правилната посока.