Интериорен дизайн в японски стил

Домът на изгряващото слънце – дом в японски стил

Дом в японски стил

Искате да създадете стилен интериор в японски стил – вижте кои декоративни елементи могат да ви помогнат.

Интериорен дизайн в японски стил

Япония е една от най-загадъчните страни в света. Може би затова аксесоарите в японски стил са толкова модерни и приковаващи погледа.

Важно условие е в интериора да преобладават естествени материали: хартия, дърво, слама.

С помощта на отделни акценти може да пресъздадете очарователната атмосфера от Страната на изгряващото слънце.

От край време задължителен елемент в азиатския декор е параванът-екран (shoji). Изработва се от оризова хартия или изсушена дървесина. Неговата задача е да раздели помещението на функционални зони. Параванът от оризова хартия, въпреки че е непрозрачен, пропуска светлината и създава чувство за топлина, уют и спокойствие.

Японските фенери

Класически предмет на източното изкуство са японските фенери. С тях се украсява интериора по време на традиционните летни празници. Светлината на фенерите японците свързват с родителите, дома, семейното огнище. По традиция се изработват от коприна или ръчно рисувана оризова хартия. Независимо от формата (кръгла или квадратна) изглеждат ефектно и много красиво.

Свитък

Свитъкът, на който е нарисувана оригинална картина или написан афоризъм се нарича kakejiku. Тези свитъци са неотменна част от декора на помещението, особено когато трябва да се създаде празнична и приповдигната атмосфера.

Свитък kakejiku

Икебана

Класически образец на японското изкуство е икебаната. Нейната история е навъртяла повече от шест века. Първоначално икебаната е била религиозен символ: монасите изработвали оригинални букети, за да ги поднесат на боговете. Днес невероятно красивата цветна композиция превръща жилището в хармоничен и притегателен дом на изгряващото слънце!

Икебана