халат за баня

Как да изберем халат за баня в 5 стъпки

Моделите халати за баня на пазара са наистина много, но точно толкова много са и нашите изисквания към тях. Така че когато дойде време за покупка, определено има какво да се избира. Всички искаме халатът ни да е мек, абсорбиращ, здрав, на добра цена, а по възможност – и екологичен. Освен това трябва да ни е по мярка, да ни е удобен, да ни харесва на вид и цвят…

За да стане изборът по-лесен и бърз, препоръчваме ви да обмислите предварително няколко въпроса. Така ще сте готови да познаете своя халат за баня още в мига, в който го видите.

Ето и въпросите.

 

  1. Как ще използвате халата за баня?

Естествено, че след баня! Но помислете още малко. Обичате ли да се размотавате дълго по халат, или го сваляте след минутка? В първия случай е добре да бъде по-лек и удобен, а във втория е важно да попива бързо. Помислете и дали ви трябва качулка, за да подсушите косата си, или използвате отделна кърпа. Качулката понякога оскъпява халата, а и го прави по-тежък и може да ви пречи, ако обичате да прекарвате повече време в това облекло.

 

  1. От каква материя да бъде халатът за баня?

Материята на халата е най-важния детайл, която трябва да уточните. Именно тя ще ви създаде онзи комфорт, който искате – ще ви осигури меко докосване и лекота, ще абсорбира добре, ще ви държи сухи и е ви осигурява комфорт. Освен това е добре тъканта да е здрава и да запази мекотата си след много изпирания, но тези характеристики са трудни да прогнозиране.

Египетски памук

Той има силни и дълги влакна и е най-луксозният от всички видове памук. Има най-добрите абсорбиращи свойства, освен това е съвършено мек и дълготраен, когато се грижите добре за него.

Турски памук

Хавлиените тъкани от турски памук са дебели, меки и луксозни. Те поглъщат влагата изключително добре (по-добър е само египетският памук) и са идеални за топъл, влажен климат.

Памук пима

Това е вариант на египетския памук, но се отглежда в САЩ. Има отлична здравина и попивателна способност.

Бамбук

Тъканта на халата може да е от 100% бамбук, а може и да е смесена с памук. Абсорбира добре влагата и може да е доста пухкав. Бамбуковите материи притежават специфичен блясък, който се харесва на мнозина.

Микрофибър

Това е сравнително нов тип материя с изкуствени влакна. Съставена е от смесване на полиестери и полиамиди. Хавлиите от микрофибър са много леки, но лесно задържат в себе си прах и мръсотия.

Сатен или коприна

Някои халати за баня са изработени от сатен или коприна. Това ги прави леки и приятни на допир и създава неизменно усещане за лукс. Но сатенът и коприната не абсорбират добре водата, така че са подходящи за употреба само през горещите дни.

Кашмир

Кашмирените халати са най-скъпите , които можете да намерите. Те са леки и меки, освен това задържат топлината, което ги прави прекрасни за студено време. Но кашмирът не попива особено добре водата.

Синтетични и смесени материали

Синтетичните материали са евтини, но не са за предпочитане, тъй като не попиват добре и не са толкова меки, че да осигурят истински комфорт при носене. Когато се добавят към памучна материя, те намаляват цената ѝ, но снижават и качеството ѝ.

 

  1. Каква дебелина харесвате?

Хавлиената тъкан може да има различна дебелина, което да направи халата по-пухкав или по-лек. Разбира се, тежките хавлии попиват по-добре и са много меки, макар че съхнат по-бавно.

Дебелината се измерва в грамове на квадратен метър. За баня обикновено се използват тъкани с дебелина 400-500 грама на кв. м. Халатите от египетски памук имат дебелина около 600 грама на кв. м. Луксозните халати за баня имат тегло над 620 грама на кв. м.

 

  1. Какъв размер да изберете?

Размерите на халатите за баня се определят по същия начин, както и тези на останалите дрехи. Но ако искате да се чувствате наистина удобно в халата си, препоръчваме да изберете един размер по-голям от този, който носите обикновено.

Това е още по-добра идея, ако купувате халат за дете. Дори в началото да се налага да подгъвате ръкавите, така ще можете да го използвате няколко години по-дълго.

Все пак е най-добре да премерите халата на място, преди да го купите. Така ще бъдете сигурни, че ръкавите няма да бъдат прекалено дълги, че няма да го настъпвате, докато ходите, че ще ви обгръща добре и няма да се отваря при всяко ваше движение и че ще е точно толкова лек или мек на допир, колкото искате.

 

  1. Какъв дизайн да има?

Какъв модел халат за баня да изберете е въпрос на изцяло лични предпочитания. Обмислете дали имате нужда от качулка, или предпочитате обикновена яка; имате ли нужда от джобове; колан или цип ви е по-удобен; искате ли маншети по ръкавите; дали да е дълъг до коленете, или до глезените ви.

Разбира се, цветът и дизайнът на тъканта оставяме изцяло на вашия вкус.