Как да надвием страха от Корона вирус?

Немалка част от българския народ изпадна в тотална паника, заради опасния Корона вирус, който съществува в страната, и заради който бе наложено извънредно положение. Мнозина останаха по домовете си и всеки ден гледат новините, за да разберат какъв е броя на заразените и какви мерки се взимат. Този страх обаче може да доведе до сериозни усложнения за здравето, така е добре да направите всичко възможно, за да го преодолеете и да бъдете по-спокойни.

Мислете позитивно

Не се затваряйте в себе си. Обадете се на ваши близки, приятели и роднини, за да споделите ги попитате как са и какво е положението при тях. Това са хората, които ще Ви изслушат и ще Ви подкрепят. В никакъв случай обаче не ги превръщайте в душевно кошче, като постоянно им обяснявате колко е страшен вирусът и как всички ще умрем от него. Попитайте ги дали имат нужда от нещо и как можете да помогнете в така създалата се ситуация около пандемията.

Въоръжете се с търпение и гледайте да не си слагате на сърцето притесненията. Вие сте живи хора и така ще бъде занапред, ако се отърсите от ежедневното мислене за смъртоносни вируси, инфекции и зарази. Да, наистина положението не е розово, но пък то е за всички хора, а не само за вас. В този ред на мисли извадете ресурсите си от сила и ги насочете към нещо ползотворно. Позитивното мислене ще Ви помогне да преборите наистина опасния за живот страх.

Убийте скуката и правете полезни неща

Тук няма да повтаряме, че трябва да спазвате лична и домашна хигиена, защото това се подразбира от само себе си. Имайте предвид, че карантината не значи, че трябва да спрете да живеете и да се занимавате с полезни неща. Да, наистина някои използват възможността да си стоят вкъщи, за да залагат на онлайн казина, ротативки или покер, както и да пият по 10 бири, но това не са единствените варианти, за да убиете налегналата Ви скука.

Замислете се колко много работа можете да свършите вкъщи. По всяка вероятност не сте сменяли латекса от две години, а стените са загубили предишния си чар. Ето защо се хванете в ръце и направете нещо смислено. Ако пък латексът не е вариант за вас, то нищо не Ви пречи най-накрая да съберете ненужни дрехи от гардероба си и да ги пакетирате, за да услужите на нуждаещи се хора.

Не на последно място Ви предлагаме да обърнете внимание и на прахосмукачката, за която жена Ви твърди, че не работи вече трети месец. Все пак хигиената, за която всички говорим минава и през премахване / почистване на домашния прах. Без прахосмукачка това може да бъде много сложна мисия, а сме сигурни, че Вие имате потенциал да отстраните повредата.

В обобщение

 

Ако се научите да контролирате ситуацията и да кажете НЕ на страха, то със сигурност ще изчакате края на пандемията от Covid-19 и ще възстановите стария си начин на живот. Рано или късно всичко ще приключи, за някои успешно, за други не толкова, но идеята е да съхраним психическото си здраве и да можем да се радваме на годните, които бог ни е отредил.