почистване на сребро с паста за зъби

Как да почистите сребро у дома?

Във всяка къща можете да намерите сребърни предмети – бижута, прибори за хранене, интериорни детайли и други. С течение на времето металът потъмнява и върху него се появяват черни петна. Той започва да изглежда стар и мръсен и да създава впечатление на захабен. За да изглеждат сребърните бижута перфектно, трябва правилно да се грижите за тях. За целта Capino.bg разказва как да ги почистите у дома.

Причини за потъмняване:

 • висока влажност на помещението където се съхраняват;
 • контакт с козметика, пърфюми, кремове и др. особено с такива, които съдържат сяра. При взаимодействие със сяра се образуват черни съединения;
 • пот, отделена от човек, когато се изпотяваме е нормално да сребърните бижута да потъмняват;
 • контакт с гума, битова газ, яйчни жълтъци, лук, сол, прахове за пране;
 • контакт с кожата за дълъг период от време. Скоростта на потъмняването е индивидуална – при някои хора тя може да остане непроменена в продължение на много години, докато при други може да загуби цвят и блясък за няколко дни. Смята се, че това е причинено от здравословни проблеми.

Най-лесният начин да го почистите е да го занесете на бижутер – златар или да използвате специални инструменти. Но можете да почистите сребро у дома и сега Capino.bg ще ви разкаже как.

Откъде да започнем?

По-големите предмети от интериора изработени от сребро, като свещник или чаши са доста лесни. За да започнете, изплакнете старателно детайла в сапунена топла вода при стайна температура. Така го почиствате от мазнини и мръсотия. Ако използвате мека четка за зъби, почистването на вдлъбнатините ще бъде още по-лесно.

Вместо сапун може да използвате веро или гел за чинии, след което изплакнете с чиста топла вода. Благодарение на това металът ще изглежда доста по-добре за допълнителен блясък може да се опитате да го полирате с мек вълнен или пачумен плат. Като тук трябва да бъдете внимателни за да не го надраскате.

Как да почистите сребро у дома с паста за зъби?почистване на сребро с паста за зъби

За този метод е необходимо да се запасите с голямо парче мек вълнен или памучен плат. Трябва да извършите няколко действия:

 

 • измийте детайла с топла вода и веро;
 • нанесете паста за зъби – тук внимавайте пастата да не е абразивна или с твърди частици в нея, защото може да надраскате сребърното бижу;
 • разтрийте детайла от всички страни, но много внимателно;
 • този материал е много мек, така че процедурата трябва да се извършва внимателно. Силата и многото натискане може да причини драскотини по повърхността или да го изкриви.

Амоняк

Когато става въпрос за пръстени, гривни и обеци с камъни, можете да ги почистите като се използва амоняк. За този метод е необходимо да се приготви воден разтвор на амоняк в съотношение 10 милилитра на половин чаша вода.

 

 • Ако елементът е придобил леко тъмно покритие, тогава почистването се извършва с парцал или кърпа, навлажнена в приготвения разтвор;
 • Средната степен на замърсяване се почиства по този начин: продуктът се поставя в приготвения разтвор за 15-30 минути. Необходимо е да се следи процеса на отстраняване на замърсяването. След това извадете сребърните бижута и ги избършете със суха кърпа;
 • тежки замърсявания – поставете в чист амоняк и изчакайте максимум 15 минути за пълно почистване.

Лимонена киселина

Можете да възстановите блясъка и сиянието на сребърните бижута, като използвате лимонена киселина. За да го направите, следвайте тази схема: Разтворете 40 грама от лимонена киселина в 200мл вода, след това поставете контейнера с течността на водна баня, вътре поставете парче медна тел. Когато заври, поставете сребърните бижутата в съда с водата и лимонената кисилина за 15 минути. В края на всички операции изплакнете топла вода и почистете всички остатъци, като полирате с кърпа.

Сода

Чудесен вариант е сода за хляб. Два метода ще ви позволят лесно да се отървете от замърсяването:

 1. Направете гъста каша от сода, като добавите към нея топла вода. Трябва да почистите сребърното бижу с тази смес, докато не получите желания резултат.
 2. Разбъркайте 20 грама сода в 200 мл топла вода и кипнете сместа. Свалете я от огъня и пуснете сребърното бижу в нея, след 15 минути извадете и забършете в мека кърпа.

Универсален метод

Ако сте опитали всичко останало и не сте решили проблема. В 500мл вода добавете 10 мл веро за чинии, 10 гр сол и 10гр. сода, разбъркайте всичко в алуминиев тиган, сложете сребърните бижута и сложете водата да заври. Не се изискват никакви механични усилия: оставете разтворът да ври 20-30 мин и ще видите, че мръсотията и плаката се изчистват без проблеми.

Правилна грижа

За да почистите сребърните си бижута у дома възможно най-малко, не пренебрегвайте правилата за грижата им:

 • Сваляйте бижутата, докато вършите домакинска работа или си слагате крем;
 • Ако влагата попадне върху предмета, избършете го сухо с хавлиена кърпа;
 • За през нощта извадете и поставете пръстените, обеците, гривните и т.н. в кутия, поставена на сухо място.

Ако използвате сребърни бижу рядко, дръжте ги в кутиика за бижута или поставете в плик с цип, за да предотвратите окисляване.

Тези прости препоръки от Capino.bg ще помогнат да се запази металът непроменен и с присъщия му блясък.