Дете, майка и пречиствател за въздух

Как да предпазите децата си от опасния мръсен въздух вкъщи?

дете стои до въздухопречиствателКакво да изберем? Устройство за пречистване на въздух или нещо друго?

Свежият и чист въздух е най-важният фактор, за да имаме здравословен начин на живот. Но колко всъщност е безопасен въздухът, който дишаме?

Почти във всеки град и населено място има редица замърсители под формата на дим, прахови частици, вредни емисии от превозни средства и други. Вдишването им е опасно за нашето здраве и може да доведе до фатални заболявания, инфекции и в най-лошия случай дори до смърт. Някои от здравословните проблеми, причинени от замърсяването на въздуха включват алергии, инфекции на дихателните пътища, синузит, астма, настинка, кашлица и т.н. Най-предразположени към респираторни проблеми заради замърсения въздух обаче са децата. Наша отговорност е да ги предпазим точно от тези заболявания.

Приели сме, че домът ни е най-сигурното място в света. Но това не е съвсем така. Въздухът в закритите помещения не само може да е замърсен в следствие от различни вредни частици, но понякога е дори по-опасен за нашето здраве и това на децата ни от мръсния въздух на открито. Най-често причинителите на замърсяване на въздуха в затворени помещения са димът, който се отделя при готвене на храна или горене, химикалите в почистващите препарати за домакинството, изкуствените ароматизатори и парфюмите, боята за стени, мебелите, строителните материали, прах и още. И докато не можем да спрем замърсяването навън, то определено можем да се погрижим за замърсяването у дома, като предприемем някои действия. Но какви по-точно?

Ето няколко начина да предпазите децата си от опасния мръсен въздух вътре:

  1. Използвайте цветя, които пречистват въздуха

Стайните растения като спатифилума или „Женско щастие“, алое вера, фикус, хризантеми и сансевиера са известни с това, че пречистват въздуха вътре в къщата. Те поглъщат различни микро частици и въглероден диоксид и „издишат“кислород. Този тип цветя значително подобрява качеството на въздуха чрез премахване на вредни замърсители като амоняк, формалдехид, трихлоретилен бензол и ксилол. Гореизброените стайни растения не просто са лесни за отлеждане, но също пречистват и разкрасяват дома ви. Така че, защо да не засадите някои от тях, за да отстраните замърсителите на въздуха в затворените помещения и да гарантирате по-здравословна среда за вашите деца?

  1. Използвайте въздухопречистватели
вредни аерозоли за въздуха
Аерозолите са много вредни за хора с астма, бронхит и други заболявания на дихателната система

Има различни устройства за пречистване на въздуха. Въздухопречиствателите обаче премахват до 99.7% от вредните замърсители, като в допълнение предотвратяват навлизането им в белите дробове. Поставянето на такова устройство във вашия дом е перфектният начин да поддържате чист въздух, особено когато имате и деца. Тогава пречиствателите на въздух са просто задължителни.

  1. Намалете използването на изкуствени аромати

Опитайте се да използвате изкуствени аромати, парфюми, спрейове и дезодоранти по-малко, тъй като химикалите в тези продукти са изключително вредни. За да се отървете от лошите миризми у дома, дръжте прозорците отворени и оставете свежия въздух да влиза вътре, вместо да използвате различни изкуствени освежители.

  1. Поддържайте кухнята чиста

Кухнята е мястото, което може да допринесе за замърсяването на въздуха в затворени помещения. Използвайте абсорбаторите, за да пречиствате дима в стаята. Също така, редовно почиствайте комините, за да избегнете още по-голямо замърсяване вътре.

  1. Поддържайте цялостно дома си чист

Почистването на къщата/апартамента е изключително важно за премахването на прах и други замърсители. Ежедневно почиствайте подовете с прахосмукачка/метла и моп. Не забравяйте и стените, прозорцитет и вратите. Те също могат да задържат прах, микроби и замърсители.поддържайте чисто

  1. Избягвайте бъркотията

Хаосът и прекаленото натрупване на вещи в дома ви също може да бъде източник на замърсители, прах, микроби и плесен. Затова се отървете от всички ненужни вещи, счупени предмети, хартии, дрехи и пластмасови неща.

Още няколко приложения и съвети как да поддържате въздуха в помещенията чист: https://allergy.bg/prilojenia/