наркоман

Как да разпознаем наркотична зависимост?

Зависимостта към наркотиците или така наречената наркотична зависимост е пристрастяване към определен тип вещества. То може да бъде физическо или психическо. Физическата наркотична зависимост се появява тогава, когато индивидът проявява симптоми на абстиненция или развива толеранс. Какво означава това? Абстиненцията е състояние, което идва след продължителна употреба на дадено вещество и внезапното му спиране. Толерансът към наркотиците означава, че организмът се приспособява  към въздействието на определени вещества и всеки следващ път е нужна по-голяма доза за сходен ефект.

Кои симптоми издават наркотичната зависимост?

Ако сте родител и се чудите как да разпознаете дали вашето дете страда от наркотична зависимост, следете редовно неговото поведение. Ето няколко опорни точки, върху които да помислите:

  • Ако има промяна във външния вид: бледост, нездраво излъчване, различна кожа
  • Ако има промяна във физическото състояние: глад (особено към сладки неща), апатия, сънливост, умора и др.
  • Рязко намаляване на теглото
  • Раздразнение към светлина, често неразположение, свързано с гадене и други нетипични болки, разстройства
  • Разсеяност, загуба на ориентация и други
  • Ако често страда от червени очи, пресъхнала уста и други подобни
  • Изтръпват ли му крайниците
  • Нетипични зеници – много широки или много свити
  • Психологически фактори: загубва интерес към училище, няма цел за бъдещето и проявява небрежност към външния си вид.

Изброените симптоми на наркотична зависимост са примерни, но не са задължителни и категорични. Към тях могат да бъдат добавени и други, строго индивидуални за дадената личност.
За да сте сигурни, трябва да наблюдавате детето си отблизо, да общувате ежедневно с него, за да имате възможност да откриете проблема още в зародиш.

Какво да направите, ако детето ви страда от наркотична зависимост?

Преди всичко трябва да се успокоите. Няма как да помогнете, ако сте гневни или ядосани. Дишайте дълбоко. След това се подгответе с информация, за да проведете важния разговор. Не осъждайте и не обвинявайте, а бъдете подкрепа. Важно е зависимият да осъзнае проблема си, за да може да се справи с него. Това ще е трудно в началото, затова може би ще са ви нужни много разговори. Важно е да знаете, че не сте сами. Ние от център „Жива“ сме на разположение, за да ви помогнем в този труден момент. Помнете, че не сте сами. Всеки преминава през трудности и е важно да му подадем ръка, за да продължим напред – към своето бъдеще!