От стотиците рецепти за палачинки, тази със сигурност е най-ефектната. Тестото се разлива в нагорещения тиган и тутакси по краищата му се образуват малки, фини дупчици, приличащи на изящна дантела. Истинска наслада за всички сетива.
Тази колкото красива, толкова и вкусна палачинка си върви с всякаква плънка – и домашен конфитюр, и течен шоколад, и солено сирене и дори шунка, каквото ви сърце иска!
Дантелените палачинки са руски специалитет (по-точно сибирски), като там ги наричат ажурные блины. И тъкмо защото са толкова тънки, нежни и сочни, могат да се превърнат както в страхотна изненада за гости, така и в романтична закуска за двама. Та нали са от дантела!
Необходими продукти:
- 500 мл прясно мляко
- 3 с.л. захар
- 2 яйца
- ½ ч.ч.разтопено масло
- щипка сол
- брашно
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват и към тях се прибавят захарта, солта, млякото и брашното до гъстотата на боза. След това се налива разтопеното масло. Тестото се оставя за около 1 час. Палачинките се пържат в незалепващ тиган.