Какво представлява психотерапията?

Психотерапията е своеобразно лечение на психичното здраве. В повечето случаи се използва само психотерапия или в комбинация с лекарства за лечение на психични разстройства.  Психотерапевтична сесия – разговаряте и бивате водени от добър психотерапевт, специалист по психично здраве, за да намерите пътя към тревожните мисли и да ги премахнете.

Резултати от психотерапията

Психотерапията е в огромна помощ на хората страдащи от психични разстройства, защото ги кара да разберат поведението, мислите и действията, които подклаждат сериозните проблеми и помога да се научат да се променят. Основна подкрепа е при опити за определяне  на  проблеми или събития в живота – като нелечимо заболяване, загуба в семейството, уволнение от работа или разпадане на семейството – всички тези събития влошават качеството на живот и при невъзможност за контрол хората губят желаението за живот и психотерапията помага със здравословни техники за справяне и умения за решаване на проблеми.

Видове психотерапия

» Индивидуална психотерапия : Вид терапия, която включва единствено пациента и психотерапевта.
» Групова психотерапия : Двама или повече пациенти като част от терапията. Пациентите имат възможността да споделят какво им се е случило и да се успокоят, че другите пациенти се чувстват по подобен начин и са имали преживявания близки до техните.
» Семейна ( по двойки ) психотерапия: Този тип психотерапия е в помощ на съпрузите или партньорите в една връзка да проумеят защо техният близък има психично разстройство, как трябва да изменят комуникацията и поведението  си, за да могат да помогнат и заедно да се справят с проблема.
» Семейна психотерапия : Тъй като семейството е възьлова точка за хората, които са от помощ в справянето с психични заболявания , в повечето случаи е много полезно членовете на семейството да вникнат в проблемите на техният близък и така да му помогнат.

Стъпки към терапията

Психотерапията има възможнсотта в комбинация с добър психотерапевт да лекува редица психични разстройства : депресия, биполярно разстройство, анорексия, булимия, посттравматично стресово разстройство, шизофрения, пристрастявания, личностни разстройства.

Психотерапията без никакво съмнение ще ви помогне да разнищите поведението, чувствата и целите, които могат да се намират в основата на болестта ви и как да ги промените като откриете причините – например болест, развод, детска травма, които може да са породили проблема.  Добрият психотерапевт ще ви подаде ръка и ще бъде винаги до вас по пътя към възвръщане на чувството за контрол и удоволстви, ще ви подскаже за здравословни начини за преодоляване на болестта, ще се научите как да работите в екип.