Кой е измислил токчетата?

Всеки знае какво е ток. И жени, и мъже. Но съвременните мъже не могат да разберат какво е да обуеш обувки на висок ток и да ходиш по цял ден с тях, за да се отпуснеш най-накрая вечер и да обуеш домашни пантофи с облекчение. Високият ток, помага на жената да привлекат вниманието на мъжете не само с красотата на стройните крака, но и със съблазнителна походка, която дават тези обувки.  Това разбира се е само една от причините, поради които все повече дами днес предпочитат високите обувки. Понякога високите токчета са неизменна част от визията на нежния пол, без значение дали професионална или за официален повод.

Историята за появата на пета вид ток, според една версия, води до Персия. Местните воини били известни със способността си да се държат здраво в седлото и да стрелят с лък в движение. И защо? Защото, благодарение на петата, било възможно да се заеме удобна позиция, без да падаш от коня си. Персийските дипломати, пристигнали в Западна Европа през 1599 г.  Удивили аристократите със своето изобретение. И така модата за високи токчета обхванала висшите класи. От този момент нататък се е смятало за неприемливо да се излиза на плоска подметка.

Луи XIV Крал на Франция и Навара
Луи XIV Крал на Франция и Навара Източник: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%83%D0%B8_XIV

Малък на ръст (1,63 м), френският крал Луи XIV носел обувки изцяло на токчета и винаги в червено. По онова време той издал заповед, че всеки може и трябва да има обувки с висок ток, но в никакъв случай с червени нюанси. Ето как всички мъжки благородници обули обувки на ток.

Малко по-късно жените взели модата от мъжете и започнали да носят обувки на високи токчета. Отначало това било един вид предизвикателство, намек за равенство между половете, възход на жените в обществото на мъжете. Но след известно време, жените открили всички предимства, които дава високият ток.

След като усвоили обувки, които в началото не били особено удобни, жените веднага ги превърнали в естетика. Те забелязали, че благодарение на тока, стойката е величествена, походката е съблазнителна. И, разбира се, започнали да се възползват максимално от откритието си. През Ренесанса токът дори достига 60 см височина. Трудно е да си представите нали? А те са пазили равновесие с такива обувки, дори са танцували. Но красотата си струвала жертвата …

По време на Френската революция жените изхвърлили обувките с ток. Наполеон Бонапарт изпращал всичко, което пречи на танците, „в изгнание“ и дамите преобули краката си  в леки копринени чехли с кожени подметки. Много по-късно високите токчета отново се върнали на мода.

Всъщност никой историк не можел да каже със сигурност кой е откривателят и създателят на обувки на висок ток. Някои вярвали, че високите токчета са измислени от художници, за да увеличат визуално височината си и да бъдат видими на сцената. Други са сигурни, че предците на такива обувки са Япония и Китай. По този начин жените се опитвали да станат по-високи. Има версия, че поради липсата на пътища и голямо количество мръсотия скъпите дрехи се износвали по бързо. А обувките с ток позволявали на жените да запазят качеството им за по-дълго време.

Въпреки всички теории, високите токчета здраво влязоха в съвременния живот, трансформирайки, променяйки и подобрявайки се. Вече можете да се насладите на огромно разнообразие от модели, красиви цветови комбинации и различни височини на токовете. Несъмнено този тип дамски обувки винаги ще бъде на мода, без значение дали става въпрос за ежедневието или за професионалната среда.

Източник: Онлайн магазин Kapere.com