Комбиниран конвектомат – принципи на работа и предимства

Какъв е принципът на работа на индустриалният комбиниран конвектомат и съответно неговите основни режими? Нека да започнем подред.
Конвекция (до +300 ° C)

Режимът на конвекция с пара се използва за печене на кифлички, готвене на нежни пилешки и рибни филета, големи порции свинско и говеждо месо, пържене на хрупкави котлети, зеленчуци на скара, както и нагряване на готови ястия.

Пара (до +100 ° C)

Обработката с пара осигурява равномерно готвене на зеленчукови ястия, зърнени храни, деликатеси от месо, зеленчуци, яйца и морски дарове. Продуктите не изсъхват, което е изключително важно за ресторантите и кафенетата, предлагащи детски и диетични менюта.

Комбиниран режим (+ 35 … + 270 ° C)

Функцията пара + конвекция отличава конвектомата от другите видове отоплително оборудване. Загубата на тегло се намалява с 60%. Подходящ за готвене на месо, пиле, запеканки, пържени картофи, тестени изделия.

Режим на възстановяване (регенерация)

Използва се за предварително приготвяне и загряване на съдове, без да се губи вкусът и ароматът на храната.

Правила за експлоатация на комбиниран конвектомат

Преди да започнете работа, препоръчително е да загреете отделението за готвене на 130-140 ° C. Това ще съкрати времето за готвене и ще гарантира, че храната се пече равномерно.
Основната цел на модерния конвектомат е да приготвя широка гама от ястия. Не претоварвайте обаче работната камера на конвекционната фурна за пара. Силното натоварване увеличава времето за готвене и консумацията на енергия. Поставяйте редовно листове за печене и контейнерите за гастронорма – от центъра към горния и долния слой.

Не оставяйте вратата на комбинирания конвектомат отворена за дълго време. Това ще доведе до промени в условията на готвене – влажност, температура, налягане и качеството на приготвените ястия ще намалее.

Прочетете инструкциите и следвайте инструкциите за безопасност. Извършвайте превантивна диагностика на оборудването веднъж месечно.

Предимства на инсталирането на комбинирани параходи

Универсалност

Използването на конвектомат в кухнята на ресторанта заменя до 70% от оборудването за термична обработка на храната. Той служи като фритюрник, фурна, електрически тиган, грил , конвекционна фурна и котлон. Така един конвектомат ви позволява да печете, пържите, сотирате, приготвяте на пара, печете, задушавате, запазвайки полезни вещества, придавайки на съдовете апетитен вид. За готвене се използват минимум подправки, масла, мазнини и сол.

Рентабилност

Модерният конвектомат е много рентабилен. Защо? По-малко консумация на ресурси за готвене, оптимално използване на производствените площи. Значителна икономия на време и препарати.