кухня от масив

Кухни от масив – защо да се спрем на тях

При обзавеждането на нова кухня, както и при ремонта на старата винаги идва моментът, в който да се запитаме какво ново искаме да направим за дома си и за себе си и как да изберем кухня, която да отговаря на нуждите ни.

Един от най-важните аспекти при избора на кухня е материалът, от който тя е изработена. Можете да избирате от кухни от масив, от ПДЧ и от МДФ. Към тези материали разбира се има допълнителни обработки като добавяне на гланц или ламинат, но основните материали са 3. Днес ще обърнем специално внимание на кухните от масив.

Кухни от масивна дървесина – основни характеристики

Този тип кухни са създадени от дървесината, намираща се между сърцевината и кората на стъблото на дърветата. Естественият начин на образуване на влакната в дървесината е важен, защото той притежава здравината и издръжливостта, които се предават на мебелите от масивна дървесина.

Дърветата, от които най-често се използва такава дървесина са бук, ясен, дъб, чам, липа и череша. Те са познати като едни от най-издръжливите дървета, най-вече ясенът, а това е търсен елемент при изработката на шкафове, които да издържат на тежестта на съдове от различните метали, както и на всякакви тежки елементи.

Защо да предпочетем кухни от масив?

Кухните от масив имат ред предимства, които ги отличават от останалите, изработени от друг материал. Заради начина им на обработка, те са по-здрави, устойчиви и ще се запазят през годините. Разбира се, поне 20 години след като сте поставили кухнята ще е добре да направите обновление, освен ако състареният вид на мебелите ви харесва и сте любители на ретро дизайна.

Можете да изберете различни цветове за шкафовете на кухнята ви, но и да запазите естествените дървесни цветове. Тук те са красиви и създават уютна обстановка. На места може да бъде запазена естествената шарка на дървото, откроявайки пръстените му, което е търсен ефект при кухните, които ще се намират в домове, където ретро и рустикалният дизайн са основни за обзавеждането.

Кухните от масив са добър избор за големи помещения, на които този материал придава елегантност и нескрит аристократизъм. За малките помещения този материал ще е от полза, когато поставяте по-тежки съдове на горния ред шкафове, тъй като устойчивостта му е по-голяма на натоварване.

Недостатъци?

Тежестта. Това е най-главният и може би единствен недостатък на кухните от масив. Шкафовете са тежки и се местят трудно, което няма да ви бъде от полза, ако искате да променяте подредбата на кухнята си на всеки няколко години. Но ако това не е случаят, то тогава няма от какво да се притеснявате.