Любопитната история на часовници Seiko: Как след бедствие се ражда един световен лидер

Японската марка е символ на качество и изисканост, като се слави и с редица иновации за времето си   

Кинтаро Хатори е едва на 21 години, когато отваря първото си ателие за часовници в Токио. В началото той извършва ремонти, а десет години по-късно става партньор с талантливия инженер Тсурухико Йошикава и открива фабриката си Seikosha. Производството било фокусирано върху стенните часовници, но не след дълго Хатори пробива и с джобен часовник, известен с името си Timekeeper.

Успелият бизнесмен определено имал нюх и прозрението го довело до осъзнаването, че бъдещето в световен мащаб принадлежи на ръчните часовници. Laurel е дебютният модел в серията ръчни часовници Seiko.

През 1923 година Япония е връхлетяна от страшно бедствие – земетресението опустошава фабриката на Хатори и цялата им готова продукция. Производството на часовници е прекратено. Огромните разходи, необходими за възстановяването му, не сломили духа на решителния предприемач.

Година след катаклизма той се изправя на крака и представя своя часовник Seiko, съкратено от Seikosha. Екземплярът е с каса от никел, а механизмът му е със седем камъка. Той е снабден с малък втори циферблат, който се превръща в хит до около 1950 г., когато излиза първият японски часовник с централна секундна стрелка.

Ключов за историята на Сейко е изцяло разработеният от компанията Seiko Marvel. Точността и надеждността му превъзхождали повечето модели от епохата в края на 50-те години.

През 1960-та година следва първият Grand Seiko, създаден с гръмката претенция да бъде най-добрият на планетата, когато говорим за прецизност при показване на времето. Часовникът е със златна каса, а механизмът се състои от 25 камъка. Грандиозният „красавец“ притежава сертификат с оригинален стандарт за точност.

4 години по-късно, когато се провежда Олимпиадата в Токио, се появява първият японски хронограф. Именно Seiko е официален часовник на надпреварата. Разрасналата се фирма рекламира уникалните си продукти, като предоставя 1200 хронометъра от различни типове за засичане на постиженията.

През 1965 г. се ражда и първият специализиран дайвър часовник с 150 m водоустойчивост. Той има автоматичен механизъм със 17 камъка и безел, който се върти в двете посоки. След няколко години гмуркането става по-масов спорт, а Seiko създават версия с 300 m водоустойчивост, а на по-късен етап и с 1000 m водоустойчивост и титаниева каса.

Първият кварцов часовник в историята на Seiko е демонстриран през 1969 г. За времето си той е впечатляващо технологично нововъведение и с удивителна точност от +/- 5 секунди на месец.

Компанията не спира да предизвиква възхита със своите иновации, създавайки часовник със слънчево захранване, лимитиран модел, проектиран специално за пътешествия в Космоса и т.н.