препарати

Препаратът за баня – най-използваният препарат в дома 

Банята винаги е заемала особено място в живота на човека, още от древността. Римските бани са почти митично понятие, защото наред с хигиенизирането, са били и място за почивка, за разговори с приятели, за политически и философски спорове.  

Днес банята е изгубила тези си функции, но дълбоко в подсъзнанието на съвременния човек все още стои тази наследена представа за важното значение на това пространство, което вече използваме само в дома си.  

То трябва да се поддържа в перфектно състояние, защото е символ на чистотата на целия дом. Поддържането на чистотата в банята е сериозна задача, която отнема много време и усилия. Същността на помещението  налага такава поддръжка.  

                               

                              Мястото на банята в дома и грижи за нея 

 

Банята определяме като мокро помещение. Това е буквално название, защото потреблението на вода там е най-интензивно. Съвременната баня е облицована с красиви плочки, но това не означава, че изцяло е предпазена от влагата. Между плочките има няколко милиметра разстояние, наречено фуги, където влагата може да проникне, а непрекъснатото мокрене води до поява на мухъл, плесени, налепи, неприятна миризма и други проблеми, което налага непрекъсната грижа за помещението 

На помощ в борбата с всички неприятни последствия при всекидневно използване на вода в големи количества идват препаратите за баня. Какво ни предлага пазарът днес, какви видове препарати за баня съществуват, как да изберем това, което ни е нужно? 

 

                          Видове препарати за баня 

 

Според приложението им препаратите за баня са почистващи и дезинфектанти. 

  • Почистващи препарати за баня – течните, абразивните, спрей препаратите и геловете , които премахват петната от мухъл, мазнина и отлагания и оставят плочките чисти са почистващи. 
  • Дезинфекциращи  –  максималната степен на защита от бактериите, за които банята предоставя идеални условия за развитие, се осигурява от дизинфектантите.Използването им в банята е задължително ,защото това помещение, наред с тоалетната, е най-уязвимо по отношение на бактерии и всевъзможни болестотворни микроорганизми. 

Почистващите препарати и дезинфектантите  съдържат ароматизатори, които освежават помещенията, изпълвайки ги с предпочитан аромат. 

Препаратите за баня са с различна текстура. Според нея биват: течни, спрей препарати, прахообразни, гелове и други. 

  • Течни препарати  – те са универсалните препарати за почистване на банята. Най-подходящи са при ежедневната грижа за банята. Леки са, разнообразни и подходящи за всяко кътче от това капризно по отношение на поддръжката помещение в дома. 
  • Кремообразни препарати и гелове – особено подходящи са кремообразните за онези места от фаянса, където може да се образува мухъл и има нужда от специално внимание. Затова съществува кремообразен препарат специално за фаянса и теракота. Той е подходящ и за хромираните повърхности в банята – батерии, душ, дръжки и поставки. С кремообразен препарат може да се почистят и ваната, и мивката. 
  • Прахообразни препарати и абразивни – прахообразните препарати се ползват основно за мивката и ваната заради абразивните частици в тях. Трябва да се има предвид обаче, че абразивите надраскват повърхностите и затова трябва да се ползват само при нужда. За всекидневно измиване по-подходящи са кремообразни и течни. 

За тоалетната чиния са подходящи както течни, така и гелове. Съществува богат избор от ароматизатори и дезинфектанти с моментално почистване при пускане на водата. Те са под форма на блокчета, кошнички, таблетки за промяна цвета на водата и други. 

                           

                           Какво да следи потребителят относно препаратите за баня? 

 

При всички препарати трябва да се следи етикетът за киселинност. Киселинните препарати представляват  силен концентрат, затова са и опасни. При прилагане трябва да се ползват защитни ръкавици и маска. 

Какво да четем най-вече от етикета на продукта за баня? 

Това, което трябва да се вземе предвид, е нивото на рН, за каква повърхност е препарата и какви са ограниченията и препоръките за използването му. Препаратите за баня, съдържащи хлор и фосфати, са вредни при вдишване както за този, който работи с тях, така и за околната среда. В някои европейски страни те вече са забранени за употреба. 

Опаковката е следващото нещо, на което трябва да се обърне внимание. Най-подходяща опаковка е меката бутилка от пластмаса, която е удобна за ползване и има специална дюза за защита от разливане. Ярко оцветените бутилки са по-подходящи като предупреждение за опасен препарат. 

 

                     Съхраняване на препаратите за баня 

 

Мястото, където стои препаратът, трябва да създава удобство при ползване -рафтове, стелажи, близко до нивото  на ръцете. По-важното обаче е да бъде недостъпно за деца и домашни любимци. Тези препарати не бива да стоят на място с пряка слънчева светлина.