Рецепта за панакота

Като всяка дума, произнесена на италиански, името звучи почти музикално. А зад него се крие невероятно вкусен и въздушен сметанов крем, гарниран с домашен конфитюр, свежи плодове или натурален шоколад. Тази уникална рецепта идва от планините на Северна Италия и в буквален превод означава „сготвена сметана“.

Ако решите да я изпробвате, се запасете с много търпение. Самият крем се прави за 15 минути, но престоява няколко часа в хладилник, докато се желира.

Ако искате по-лека панакота, сметаната може да се замени с по-нискомаслена или да се смеси с прясно мляко. Изборът е ваш, а резултатът ще ви накара да се влюбите. Съвсем по италиански!

Необходими продукти:

  • 300 мл сметана, неподсладена
  • 2 ванилии
  • 1/4 ч.ч. захар
  • 2 пакетчета желатин
  • сладко или плодове за гарниране

Начин на приготвяне:

Сметаната, захарта и ванилията се затоплят. Желатинът се поставя в студена вода за минимум 5 минути. Когато сметаната заври, се сваля от огъня и се разбърква с желатина докато се разтвори, след което се прецежда. Разпределя се в купички и се оставя в хладилник за няколко часа. По желание купичките може да се обърнат върху чиния, като преди това се потопят за секунди в топла вода. Панакотата се гарнира с конфитюр или плодове.