Мързелива баница със сирене

Мързеливата баница е най-добрата „приятелка“ на всяка домакиня.Тя се прави, когато ви е повече гладно, отколкото мързеливо. Когато си мислите за кекс, но в никакъв случай за захар. Когато искате да усмихнете бирата в хладилника или да изненадате децата преди училище. Може да се прави и със завързани очи, тананикайки си, свирукайки, или, отдавайки нужното на любимия филм.
И имате тооолкова малко работа!
Необходими продукти:
- 4 бр. яйца
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 ч.ч кисело мляко
- 2 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. сода
- 150 г сирене
Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата, които трябва да са със стайна температура, прибавят се олиото, млякото, със содата разбъркана в него, и брашното. Трябва да се получи тесто като за кекс. Прибавя се натрошеното сирене, обърква се и се изсипва в намазнена тавичка. Пече се на умерена температура.
ВКУСНО | Бърза и лесна закуска: Мързелива баница ( ВИДЕО )
Баница с газирана вода и кисело мляко (готови кори)

Запитвали ли сте се какво й трябва на баницата, за да бъде точно толкова пухкава, колкото си я представяте, докато забърквате плънката или въртите корите. Отговорът е газирана вода!
Не е тайна, че содата главното условие за въздушност и лек вкус на всяко тестено изделие. Това важи и за баницата, тази изконна традиция на българската трапеза. В останалите съставки няма нищо изненадващо – кори, яйца, кисело мляко и сиренце в името на доброто похапване! Целта е да не се става от масата, докато и последното парченце не изчезне от тавата в резултат на общи усилия с най-заслужилите роднини или приятели!
Защото няма нищо по-вкусно и сочно от любимата баничка!
Необходими продукти:
- 1 пакет готови кори
- 1 водна чаша газирана вода
- 5 яйца
- 1/2 ч.ч. кисело мляко
- 400 гр. сирене
- 1/2 ч.ч. олио
Начин на приготвяне:
4 яйца се разбиват с киселото мляко и намачканото сирене. Тавата се намазва с олио и се редят корите, като на 4 кори се поставя от плънката. След това баницата се нарязва на квадратчета и се полива с останалата част от олиото. Газираната вода се разбива с последното яйце и изсипва върху баничката. Пече се в предварително загрята фурна.
Как се прави баница със сирене и газирана вода (ВИДЕО)
Млечна баница

Баницата, това най-българско и любимо ястие има толкова много лица! Със сирене, праз или дори месо е перфектната закуска, ако пък я приготвите с тиква или локум се превръща в невероятен десерт. И ако навремето да се омеси баница си е било цял ритуал, днес ви трябват само пакет кори и любимата плънка. Всяка домакиня си има най-малко една рецепта за лесна и бърза баница, но златният медал заслужава сладката и ароматна вкусотийка с прясно мляко, яйца и ванилия. Млечната баница се прави просто като на шега, толкова е забавно и приятно да се забърка вкусният и не по-малко здравословен сок, с който се заливат корите. Пече се до готовност и хоп – на масата е нейно величество Баницата! Да ви е сладко!
Необходими продукти:
- един пакет кори
- 1 л. прясно мляко
- 5 яйца
- 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Корите се накъсват на парченца, подреждат се в тавичката и се пекат до зачервяване. Заливат се със смес от прясното мляко, разбитите яйца и ванилията и отново се слагат във фурната. Баницата се пече до сгъстяване на млечната смес, а след като изстине, се нарязва на ромбове.
Банички „Розички“

Препечена коричка, ароматна сърцевина, уханието на дома и топлината на семейното огнище – всичко това, взето заедно е баницата!
Тази любима и чисто българска закуска се среща в какви ли не варианти – тиквена, с праз, с кисело зеле и дори с кайма, но „класиката в жанра“ е малката, топяща се в устата баничка със сирене.
Особено ефектно е, ако формата й напомня за изящна розичка, и е, колкото вкусна, толкова апетитна!
И най-важното: поднася се с чаша айран и много любов!
Необходими продукти:
- 500 г фини кори
- 300 г сирене
- 125 г масло
- 4 бр. яйца
- 150 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
Маслото се разтопява и се прибавя натрошеното сирене. Върху всяка кора се разстила по малко от сместа и се навива на руло. Рулото се завива на розичка. Розичките се нареждат в намаслена тава и се пекат до зачервяване в загрята на 180 С фурна. Разбиват се яйцата с млякото и с тази смес се заливат розичките. Пекат се още 25 минути
Виж още: Рецепта за Гръцка баница „Тиропита“