Ружът: тайното оръжие на красотата

Как се слага руж и какво трябва да знаем за ружа

Ружът е тайното оръжие на красотата, въпреки че често го пренебрегваме. Финалният щрих в грима създава свежест и красота. Противопоказен е само, ако имате вяла кожа и бръчки, или пък сте младо момиче с естествена руменина. Във всички други случаи ружът подмладява и смекчава чертите на лицето, маскира торбичките под очите, придава сияние и сексапил на кожата.

Как се нанася?

Ружът уравновесява целия макиаж (областта между очите и устните) и помага за създаването на правилни акценти.

Руж за кръгло лице

За издължаване на кръглото лице ружът трябва да се нанася в посока към косата. Всмукнете бузи и на образуващите се вдлъбнатини нанесете руж с по-тъмен оттенък, сякаш рисувате буквата „С“. Линията трябва да завършва към слепоочията, но не по-високо от очите.

За да изглежда максимално естествено, нанасяйте ружа на изпъкналата част на бузите – може да я определите като просто се усмихнете широко. Добре разнесете грима, за да не стои „на петна“.

За да бъдете по-секси, нанесете малко руж с блясък на най-високата точка на скулите около очите.

Стилистите съветват: докоснете с руж края на брадичката, слепоочията и челото. Това създава красива рамка на лицето и го освежава. Подберете нежни цветове. Никога не слагайте руж на зоната под скулите или твърде близо до носа, защото състарява.

За дамите в зряла възраст подхожда руж с кремообразна или гелообразна основа, които създават по-натурален оттенък на кожата.

Течният руж изглежда свежо и не подчертава бръчките. С върха на пръстите нанесете малко кремообразен руж или гел върху „ябълките“ (точно по средата на лицето) в посока към слепоочията.

Кремообразният руж е подходящ и за момичета със суха кожа.

Прасковеният руж е доста универсален – отива на всеки тип кожа.

Важни правила:

  • Колкото по-малко, толкова по-добре е основният принцип на ружа.
  • На светлата, розовееща кожа отиват всички хладни тонове: от бледорозово до почти лилаво.
  • Матовата или мургава кожа изисква топли цветове като прасковено, коралово, кайсиево и медно.
  • Избирайте естествени оттенъци: розово, прасковено, кайсиево. Най-добрият руж е този, който съответства на натуралната руменина на лицето ви след дълга разходка.
  • Тъмно розовият руж освежава лицето, особено ако се нанесе в посока към ушите.
  • Прасковеното и светло кафявото са универсални оттенъци, които отиват на всички жени. Заложете на тях, ако не може да прецените кой е точно вашият цвят.
  • С помощта на коралово-розов руж на горната част на скулите и тънка очна линия на горния клепач се получава ефект на лек „лифтинг“ – лицето се опъва зрително.
  • Притежателките на смугла кожа трябва да избират руж в светлорозов оттенък, докато по-тъмният тон подхожда за светлокожи дами.
  • Гамата на червилото и ружа трябва да съвпада. Това е задължително условие.
  • И накрая, още един златен съвет – слагайте си руж, когато сте в добро настроение. Така ще изглеждате двойно по-свежи и отпочинали! 🙂