Ще бъде ли засегнат пазарът на луксозни имоти у нас от кризата

Много хора вече над една година очакват цените на имотите у нас да се сринат като с магическа пръчка. Периодично излизат статии и анализи, които да подхранват тези твърдения, но като цяло продажбите на имоти се държат стабилно, а строителството в големите градове (и не само) продължава. Пазарът на луксозни имоти в София също се държи добре, като интерес има към луксозни апартаменти в София от различни клиенти.

Очакванията са за втори срив на пазара както се случи при предишната икономическа криза, но същата ситуация от 2008-ма година няма да се повтори. Българинът по традиция е консервативен инвеститор и предпочита парите му да стоят или в банка или в недвижимо имущество. След случката с КТБ преди години вторите вече стават все по-предпочитани, защото докато депозитите са на нулеви или дори отрицателни лихви, то стойността на имотите има тенденция да се повишава във времето. Разбира се, те са по-трудно ликвиден актив, но все пак са добър пазител на стойността на вложените в тях средства.

За да видим дали пазарът на луксозни имоти (който е най-вече в София) ще бъде засегнат от една евентуална дългова криза е редно да го разделим на две – сделки с имоти за продажба и сделки с луксозни имоти под наем. Често по-специализираните ниши също са зависими от икономическите трусове, но те имат едно ядро от твърди клиенти, които успяват да запазят своя стандарт и дори да реализират приходи по време на кризата. При добро таргетиране брокерите и строителните предприемачи биха се насочили към предлагане на хора от печелившите сектори, за да намалят своите загуби.

Интересен момент е фактът, че има предприемачи, които като рисков ход биха освободили свой луксозен ваканционен имот, например, за да могат да осигурят свеж капитал за бизнеса си. Това е много краен момент, но вече сме виждали някои такива случаи не само в България с цел компенсиране на оборотните средства за бизнеса. При една икономическа криза динамика на пазара на луксозни имоти със сигурност ще има и не е задължително тя да е в негативна тенденция – освободените имоти от хора, които не могат да обслужват своите ипотечни кредити ще бъдат обект на интерес от страна на други купувачи със свободни средства, които да чакат подходяща сделка. Както се случи и преди години – да купят с идеята след това да продадат на печалба.

За настоящата ситуация важи китайското проклятие – живеем в интересни времена. Как ще навигираме в тях и каква полза ще извлечем е личен въпрос пред всеки един от нас.

Colliers Residential предлага луксозни имоти за продажба и под наем в София и страната