Спирачки, жило за газ, масло – какво да проверим, преди да потеглим на път

С наближаването на топлото и хубаво време, вероятно значителна част от нас ще пожелае да се отправи на пътешествие извън града. Горещите сезони винаги са подтиквали хората към излизане от населените места и са ги карали да осъществяват така дълго планираните разходки сред природата.

Обръщаме се към новите шофьори – винаги е добра идея да взимате пример от хората с повече натрупан стаж в дадена област. Допитахме се до водачи на превозни средства, които са прекарали дълги години зад волана, и всички те са категорични – преди потегляне на дълъг път, отделете време за проверка на изправността на автомобила си. Така съвсем лесно ще си спестите редица неприятности.

Ако се чудите откъде да започнете и върху какво да акцентирате вниманието си, то сме тук, за да ви помогнем с няколко идеи.

На първо място проверете дали всичко по спирачната система е в изправност – излишно е да казваме от колко съществено значение е това. Бъдете сигурни в оптималната работа на спирачките – по този начин ще сте сигурни, че безопасността и сигурността на пътя ще са ви гарантирани.

Това в изправност да е и т.нар. жило за газ е друг елемент от цялостната ви проверка, който следва да изпълните. Чудите се какво представлява тази част? Макар и да не е от най-често коментираните, тя всъщност изпълнява изключително важна функция – способства за правилното пропускане на въздух и гориво в двигателя на автомобила. Сами разбирате, че е невъзможен оптималният ход на превозното средство без жилото за газ да бъде в изрядно състояние. Ако е износено, скъсано, повредено, разхлабено или разтегнато, то бихте могли да забележите редица отклонения в работата на колата. Най-честият сигнал за проблем с жилото за газ е в неспобността на превозното средство да ускори или това да става не толкова бързо, колкото обикновено. Ако забелязвате такъв проблем, то е почти сигурно, че причината се крие в жилото за газ. За щастие, добрата новина е, че ремонтът или подмяната му изискват относително малко време – посетете автосервиз и проблемът ви ще бъде отстранен своевременно.

Количеството и качеството на маслото също е нещо, което трябва да отметнете в списъка си с неща, които да проверите по автомобила си преди път.

Убедеността ви в изрядността на гореспоменатите компоненти ще ви осигури спокойствие и безопасност, докато пътувате. Ще попречите й на възникването на проблеми от всякакво естество, докато сте на пътя – това определено е нещо, което ще направи екскурзията ви още по-приятна и изпълнена с добро настроение.