средиземноморска кухня

Средиземноморската кухня предпазва от деменция

Яденето на средиземноморска храна е полезно за ума, показват научни изследвания.

Според учените, хората, които ядат големи количества пресни плодове и зеленчуци, ядки, риба и зехтин, имат по-нисък риск от заболявания свързани с възрастта като деменция. Можете на намерите във всеки магазин за био храни и напитки

Изследването, изготвено от Университета на Ексетър, е първият систематичен преглед на предишни изследвания за ползите, които диетата носи на мозъка.

То идва след като изследвания от миналия месец показаха, че същия хранителен режим може да противодейства на генетичния риск от инсулт.

Екипът анализирал 12 изследвания, 11 от които са наблюдателни проучвания, и едно – клиническо изпитване.

В девет от 12-те проучвания, се наблюдава, че придържането към средиземноморска диета е свързано с по-добра когнитивна функция, по-ниски нива на когнитивен упадък и намаление на риска от болестта на Алцхаймер.

Въпреки това, резултатите за леките когнитивни увреждания – етапа, който предхожда Алцхаймер или деменция – са противоречиви.

Водещият изследовател Илиана Лурида каза: „Средиземноморската храна е вкусна и питателна и нашия систематичен преглед показва, че тя може да помогне за предпазване на мозъка от стареене, намалявайки риска от деменция. Въпреки че връзката между яденето на средиземноморска храна и риска от деменция не е нова, нашето проучване е първото, което систематично анализира всички съществуващи доказателства.

Тя добавя: „Нашият преглед подчертава също така несъответствия в литературата, както и необходимостта от по-нататъшни изследвания. По-специално изследвания, които да изяснят връзката с лекото когнитивно увреждане и васкуларната деменция. Също така е важно да се отбележи, че трябва да се направят още контролирани проучвания, които да потвърдят дали придържането към средиземноморската диета предпазва от деменция.