Токсоплазмоза по време на бременността

Токсоплазмозата е инфекция, която се причинява от микроскопичен паразит, наречен Toxoplasma gondii. Въпреки че тази инфекция протича слабо и без симптоми при хора със здрава имунна система, тя е опасна за бременните жени, тъй като понякога паразитът, причиняващ токсоплазмозата, може да инфектира плацентата и бебето.

Какви са шансовете бременната или нейното бебе да се заразят с токсоплазмоза?
Според едно изследване само 15% от жените във възрастта, в която са способни да раждат, са имунизирани против токсоплазмоза. Но дори и да сте имунизирана, трябва да се пазите да не се заразите. За щастие броят на жените, които се заразяват с тази болест по време на бременността, е относително малък и не всички от тях пренасят болестта и върху бебето си.
Ако се заразите с токсоплазмоза през първия триместър от бременността, рискът бебето също да се зарази е около 15%. Рискът се повишава до 30 %, ако се заразите през втория триместър и 60% през третия триместър.

Има и много малък риск бебето да се зарази с токсоплазмоза, ако майката се зарази до три месеца преди да зачене. Някои лекари съветват жените, заразили се с токсоплазмоза, да изчакат шест месеца след като се излекуват и тогава да се опитват да забременяват.

токсоплазмоза

Как се разпространява токсоплазмозата?

Някои експерти смятат, че 50% от инфекциите на токсоплазмозата са причинени от консумацията на сурово или не добре сготвено заразено месо, а така също при консумация на неизмити заразени продукти, пиене на заразена вода, пипане на тор, котешка изпражнения и след това докосване на устата, носа или очите. Токсоплазмозата не се пренася от човек на човек, с изключение от майката на бебето по време на бременността или при кръвопреливане със заразена кръв или трансплантация на органи.

Трябва ли да махнем котката от вкъщи?

Вероятно сте чували, че котешките изпражнения са основен източник на токсоплазмозата, но това не означава да се оттървете от любимата си котка. Това само означава да вземете някои важни презпазни мерки.

Котките са основният гостоприемник на паразитите и те се развиват в техните черва. Котката може да се зарази с токсоплазмоза като изяде заразено животно или сурово месо. Паразитите образуват „ооциста” в котешките черва и котката изхвърля над 10 милиона ооциста дневно за седмица или десет дена. (Ооциста не може да се види с просто око и в повечето случаи въобще няма да се досетите, че котката ви е болна).

Ооциста предизвиква инфекцията 24 часа или повече след изхвърлянето. ООциста може да живее в пръстта, пясъка или котешката тоалетна и да бъде инфекциозен до 16 месеца след изхвърлянето. През това време, ооциста се разпространява и заразява водата, плодовете, зеленчуците.

Как да се предпазим от заразяване?

 • Гответе месото добре. Използвайте термометър за храна, за да измерите вътрешната температурата на месото. Ако не ползвате термометър, гответе месото, докато изгуби розовия си цвят във вътрешността. Не опитвайте месото, докато готвите и то все още не е добре опечено.
 • Избягвайте осолените и пушени меса и колбаси или ги подлагайте на термична обработка.
 • Не пийте непастьоризирано мляко или продукти, направени от такова мляко, избягвайте сурови яйца.
 • Измивайте или белете плодовете преди ядене.
 • Измивайте чиниите, плотовете, инструментите и ръцете си с топла вода и сапун след приготвяне на сурови меса, птици или риба.
 • Не докосвайте устата, носа или очите си, докато приготвяте храната и винаги мийте ръцете си преди хранене. Внимавайте открити рани да не са в допир с евентуални огнища на паразити. Сложете ръкавици, ако се налага да готвите, а имате порязано място на ръцете си.
 • Пазете храната от мухи и хлебарки.
 • Пийте минерална вода на път или на излет.
 • Носете ръкавици при работа в градината и не пипайте устата, носа или очите си. Измивайте ръцете си винаги след това.
 • Избягвайте обществените пясъчници и покривайте собствения пясъчник на детето си, когато не го ползва.
 • Не си вземайте котка, когато сте бременна и не си играйте с бездомни котки.
 • Ако имате котка по време на бременността си, помолете някоя друг да й подменя тоалетната и нека тази подмяна става ежедневно. Това ще намали риска от инфекция, тъй като оосцитите не са заразни до 24 часа след изхвърлянето им. Ако се налага вие да сменяте котешката тоалетна, слагайте си ръкавици и измивайте ръцете си след това.
 • За да предпазите котката си от заразяване, винаги я хранете с изпитани марки храни и никога със сурова или полусурова храна. Не пускайте котката извън къщата, за да не се натъкне домашния ви любимец на някоя мишка или птичка (не забравяйте, че и домашните котки могат да ловят мишки).
 • Дръжте котката далеч от кухненската маса.
 • Винаги мийте ръцете си, след като сте галили котка.

Как да разберете, че сте болни от токсоплазмоза?

Без специално да се изследвате, едва ли ще разберете, че сте болни от токсоплазмоза, тъй като повечето хора със здрава имунна система изобщо не проявяват симтоми. Ако все пак се прояват, те се изразяват в безболезнени подути лимфни възли, мускулни болки, умора, главоболие, температура, възпалено гърло или обрив. Понякога токсоплазмозата се идентифицира при преглед с ултразвук на бременната, когато се забелязват някои отклонения в развитието на плода, макар често пъти заразеният плод да изглежда както нормалния.

Кръвните тестове със сигурност ще установят дали сте болни от токсоплазмоза, но лекарите не подкрепят становището бременната жена да се подлага постоянно на подобни тестове.
Какви са последиците от заразяването с токсоплазмоза?
Ако заболеете от токсоплазмоза по време на бремеността, наблюдаващият лекар ще ви изпише лечение с антибиотик, за да не се пренесе болестта на бебето ви. И въпреки че не всички инфекции у майката се предават на бебето, вероятно ще се наложи да ви се направи амниоцентеза, за да се види дали бебето се е заразило. Ще бъдете наблюдавана и по-често с ултразвук, за да се проследи развитието на бебето.

Ако при изследването на амниотичната течност или при прегледа с ултразвук се окаже, че бебето се е заразило с токсоплазмоза, ще трябва да се обърнете към специалист, който в замисимост от гестационната възраст на бебето, евентуално ще ви посъветва да прекъснете бременността.

Какви са последиците за бебето, в случай че се зарази с токсоплазмоза?

Последиците могат да са от леки до тежки. Не е ясно дали токсоплазмозата може да причини спонтанен аборт, но в някои случаи може да доведе до раждане на мъртъв плод или до смърт скоро след раждането. Вродената токсоплазмоза може да увреди мозъка на бебето, като причини забавяне в психическото или моторно развитие на детето, церебрална парализа и епилепсия.

Други увреждания, които могат да настъпят са най-често в очите, понякога дори слепота. Белег за токсоплазмоза може да е също увеличения черен дроб, жълтеница, увеличен далак, обрив, сърдечна или белодробна инфекция, увеличени лимфни възли.

Много от бебетата с вродена токсоплазмоза, особено тези, които са се заразили в по-късна бременност, изглеждат съвсем нормално при раждането, но при тях могат да се развият проблеми в развитието няколко месеца или дори години след раждането.

Ако при раждането бебето се изследва и тестът е положителен, ще се наложи лечение с антибиотици в продължение на една година, дори и да не се прояват симптоми на болестта.