Видове бояджийски пистолети – съвети за избор

Ако планирате да правите ремонт и обновления в жилището, офиса или друго помещение, не е зле да се ориентирате към покупка на някой модел от така наречените бояджийски пистолети. Подобно устройство със сигурност ще ви свърши перфектна работа. Но различните модели имат собствени характеристики, с които е хубаво да се запознаете предварително.

Видове бояджийски пистолети

Традиционни

Тяхната работа е базирана на принципа на употребата на сгъстен въздух, намиращ се под високо налягане. Бояджийските пистолети от този вид са в състояние да ви гарантират висококачествена работа и отлична равномерност на покритието. Но експертите не препоръчват подобни модели да бъдат използване за боядисване на зони с по-сложна конфигурация на повърхността, заради завишеното ниво на отпадъци, което се отделя при използване на такъв пулверизатор.

Сгъстен въздух с ниско налягане

При тези бояджийски пистолети налягането не надвишава 0,7 атмосфери. Тоест употребата им осигурява по-нисък разход на материали. Но заради ниското налягане, самото покритие се става в известна степен по-неравномерно. Също така времето за работа се увеличава, а това влияе неблагоприятно върху състоянието на компресора.
Бояджийски пистолети със средно налягане на сгъстения въздух
Точно тези дюзи се препоръчват за широка употреба. Известно е, че се характеризират с нисък разход на материали и също така гарантират много добро качество на покритието.

Функциите на компресора

Компресорът е основната част от устройството. Ако тя липсва, боядисването не е възможно. Ето защо е важно внимателно да изберете правилния модел компресор за въздух.

Компресор за въздух и неговите характеристики

Основната характеристика на въздушния компресор е неговата сила. За употреба в битови условия може да заложите на устройство с мощност 1,2 кВт. Следва да обърнете внимание и на приемника – оптималният му обем е около 25-50 литра.
За компресора е важна още и силата на компресиране на въздуха. Стандартното налягане е 8 бара.
Качествената работа на пистолета за боядисване зависи в огромна степен и от компресора. Всеки потребител сам трябва да вземе решение колко литра въздух за минута от компресора го устройват най-добре, в зависимост от модела бояджийски пистолет, който възнамерява да използва.

Също така е желателно компресорът да разполага със система за защита срещу претоварване. В този смисъл е най-добре да се спрете на модел, който има опция автоматично изключване.

Един от най-големите производители на компресори и пневматични машини в България gav-bulgaria.com предлагат богата гама от професионални машини и части за боядисване. Фирмата е с адрес гр. София, жк Сухата река, ул. Петрохан №7. Евростил 2003 е официален представител на GAV Italia за България и директен вносител на BAMAX srl.