Защо новородените изглеждат толкова смешно

Повечето новородени изглеждат смешно и не толкова красиви, но това не е изненадващо като се има предвид през какво са минали. Нормално е главите им да са остри, а гениталиите им подути. Ето няколко причини бебета да изглеждат толкова странно:

Физически характеристики

Новородените имат големи глави, къси крака и разширени торсове и почти нямат вратлета. Тъй като обикновено те прекарват около 12 часа в промушване през родовия канал, главичките им може да са се деформирали. Не така стоят нещата при бебета родени с цезарово сечение. Те не са преминавали целия този път през родовия канал и затова главите им не са деформирани, а изглеждат хубави и кръглички.

Няма нужда да се притеснявате твърде много за фонтанелата или така наречената мека част върху главата на своето бебе. Тя представлява отвор в черепа на бебето. Четирите кости, образуващи черепа, тепърва ще зарастват. Това , че не са зараснали, спомага бебето да премине през родовия канал по време на раждането. Задната фонтанела се затваря до около четири месеца, а предната до деветия и осемнадесетия месец.
Гениталиите на бебето може да са леко подути, което се дължи на голямата доза женски хормони, които бебето е получило от своята майка точно преди раждането (тези промени са наблюдават и при момиченцата). Лицето на бебето може да е също подуто заради преминаването през родовия канал.

Предпазете бебето си от висока температура с Panactiv Ибупрофен

Лекарство за висока температура при бебета

Ръцете и краката на бебето може да изглеждат странно къси, но това е нормално. Бебето е прекарало свито толкова дълго време в тясното пространство на матката и след раждането му е необходимо време да свикне с новото си състояние. В рамките на седмица-две след раждането ръцете и краката на бебето ще се поизправят.

Кожата

Кожата на новородените изглежда по различен начин в зависимост от това колко скоро до термина ви е било раждането. Преждевременно родените бебета имат тънка, прозрачна кожа, която може да е покрита с лануго – фин мъх. Те вероятно също ще са покрити с верникс – белезникава субстанция, която предпазва тялото на бебето от амниотичната течност. Колкото по-близо сте до термина си, когато родите, толкова по-малко лануго и верникс ще има вашето бебе, но кожата му може да се олющи няколко дена след раждането.

Бебетата от всички раси и етноси се раждат с доста светла кожа, често розовееща (розовият цвят се придава от кръвоносните съдове, които прозират от все още тънката бебешка кожа). Истинският цвят на кожата на бебето се появява постепенно, до навършването на първата годинка.

Около 30-40% от бебета се раждат с малки бели или жълти точици по лицето, които приличат на мълки пъпчици. Те обикновено изчезват в рамките на три-четири седмици след раждането и без да бъдат третирани по никакъв начин.

Родилни петна – монголоидни петна, „ангелски целувки“ и др. Те могат да са с различна форма, размери и цвят и се забелязват навсякъде по тялото на бебето. Някои типове петна е възможно да не се появят няколко дни или седмици след раждането. Повечето родилни петна са безопасни и изчезват от самосебе си през първите няколко години от живота на детето, други обаче остават за постоянно.

Ако по кожата на бебето ви се появят жълтеникави окраски през пръвите дни след раждането, значи се касае за лека форма на жълтеница, каквато прекарват повече от половината от нормално родените, здрави деца. Жълтеницата преминава обикновено в рамките на седмица при нормално родените бебета и се задържа малко повече при преждевременно родените бебета.

Коса

Бъдете подготвени за някои изненади, когато става въпрос за косата. Тъмнокосите двойки е възможно да имат бебе с ярко червена или руса коса, а русокосите – бебе с черна коса. Някои бебета пък се раждат без коса. Бебета, родени с морковен цвят коса, може да станат русокоси, гарвановочерните коси може да изсветлеят, а русокосите често стават брюнети. При афро-американските бебета голямата изненада е при структурата на косъма – например, ако бебето се е родило с големи къдрици, косата може да се изправи през първите шест месеца от живота му.

Очи

Повечето бебета от бялата раса, се раждат с тъмно сиво-сини очи, които след седмици или месеци придобиват истинския си цвят. Много афро-американски, азиатски и латино-американски бебета се раждат с тъмно сиво-кафяви очи и те не променят цвета си съществено, но при някои може да се променят от лешниково-кафяви в тъмно-кафяви (обикновено до към шестия месец). Като цяло може да се каже, че цветът на очите се оформя до 6-9 месец, но някои деца например е възможно да са имали сини очи, които след няколко години да се променят в зелени.

Какви промени настъпват в първите шест седмици

С навършването на шест седмици някои от белезите на новороденото бебе изчезват – жълтеницата, белите пъпчици по лицето. Ако все още не са изчезнали, то скоро и това ще стане. Пъпната връв е вече паднала и на нейно място има едно прекрасно пъпче. Няколко дена след раждането бебчето започва и да наддава на тегло. Скоро кожата му ще се изчисти и то ще заприлича на „истинско“ бебе.

Дори бебето ви да се е родило с коса, то може да започне през първите седмици или месеци да губи част от нея или цялата. Не се тревожете – тя ще поникне отново, дори е възможно да е различна от тази при раждането. При много бебета се получават петна без коса вследствие на продължително лежане или търкане на главичката в леглото или други повърхности, но тези петна ще се запълнят отново с коса, когато детето се слага по-малко в една и съща поза.

Външният вид и поведението на вашето бебе ще се изменят много през първата му година. Радвайте се на всеки миг от развитието му!